De Leeuw Brult

'Wat is je bedrijf waard' is meer dan 'zoveel keer de winst'

Koos Woltjes

De meeste MKB-ondernemers hebben het al eens meegemaakt. In de kroeg vertellen collega-ondernemers sterke verhalen over hoeveel keer de winst zij bij de verkoop van hun bedrijf hebben gekregen. En da’s best leuk bij de borrel. Maar in de échte wereld is het handig naar de werkelijkheid te kijken. Want ‘zoveel keer de winst’ is een gevaarlijke simplificatie als je het over de aan- of verkoop van een bedrijf hebt. Omdat de waardebepaling aanzienlijk complexer is dan dat. Sterker nog: hier spelen mechanismen waar je maar zo door kunt worden overvallen. Hoor van Jeroen Rondeel en Kim van Wieren van LION Finance hoe het in de praktijk werkt én hoe je jezelf het beste op zo’n proces kunt voorbereiden.

Speaker 1:

Voor ondernemen, financiële dienstverlening en vooruitkijkspiegels Ter inspiratie en om MKB-ondernemers verder te helpen Op weg naar rust, resultaat en rendement. Fijn, dat je luistert. De meeste MKB-ondernemers hebben het al eens meegemaakt. In de kroeg vertellen collega-ondernemers sterke verhalen over, hoeveel keer de winst ze bij de verkoop van hun bedrijf hebben gekregen. En dat is best leuk, hoor bij de borrel. Maar in de echte wereld is het handig, om naar de werkelijkheid te kijken. Want zoveel keer de winst is een gevaarlijke simplificatie, als je het over de aan en verkoop hebt van een bedrijf, omdat de waardebepaling aanzien, aanzien, dat complexer is dan dat. Sterker nog hier spelen mechanismen, waar je maar zo door kunt, worden overvallen. Hoor van Jeroen Rondeel en Kim van Weeren van Lion Finance, hoe het in de praktijk werkt en hoe je jezelf op de beste manier op zo'n proces kunt voorbereiden.

Speaker 1:

Kim en Jeroen fantastisch dat jullie er weer zijn. Dankjewel, leuk, dat je er bent. Laat ik met jou eens beginnen. Ken je dat beeld in de kroeg? Die ondernemers, die allemaal lopen, vertellen Ik heb tien keer de winst gehad voor mijn bedrijf.

Speaker 3:

En dan net doen alsof het. Waar is Het verschil tussen een leek en een specialist? Zo lijkt het wel eens. Één keer doen Dus de meeste ondernemers, die denken, dat ze na één keer precies weten, hoe het zit, en die verkondigen dan ook hun ervaringen, en meestal is dat zeker in de kroeg, natuurlijk een beetje aangelengd met wat alcohol en wat extra enthousiasme En tostesteron heb ik wel eens het idee. Mannetjes, vooral Kim Mannetjes, die dat roepen.

Speaker 1:

Vrouwen hoor je dat niet zoveel roepen trouwens, maar mannen wel.

Speaker 3:

Nee, over het algemeen zijn het mannen, die dit soort dingen zeggen. Het is niet handig, om daarin mee te gaan. Waarom niet? Omdat het niet fixed is. Kijk, er gaan wel een aantal multiples rond. Brooks geeft elke half jaar een overzicht van de multiples, die gelden in een bepaalde sector, en dat doen zij op basis van transacties, die ze herkennen, en de cijfers van denemingen, die zij kennen. Maar dat zijn gemiddelde, en dat zegt niet alles over ook het risicoprofiel van die onderneming, en dat verschilt natuurlijk wel per branche, maar dat verschilt ook heel erg per onderneming. En daar zit eigenlijk de crux. Dus, als je een onderneming bent, die heel erg afhankelijk is van één of meerdere enkele leveranciers of afnemers, of een hele dominante DGA heeft, die eigenlijk onmisbaar is voor het bedrijf, dan geeft dat een hele andere waardering, een veel lagere waardering natuurlijk, dan een onderneming, waar het niet, zo is.

Speaker 3:

Waar de diversificatie is en dat soort zaken Precies.

Speaker 1:

Je staat de spijker op zijn kop. Ik heb altijd het idee, dat ondernemers denken, dat de waardebepaling een optelsom is, Maar jij hebt mij geleerd, dat de waardebepaling van een bedrijf een MKB bedrijf is een aftreksom. Loop eens door dat proces heen, en wat en waarom dat zo is Nou even misschien handig, om nog even het hele proces te schetsen.

Speaker 3:

Hoe werkt het dan, als je onderneming gaat verkopen? Want dat weet ook niet iedereen. Kijk, het begint met een voorbereidingsfase, en heel veel accountantskantoren En consultants, die maken ook altijd reclame Met het feit van, wij kunnen helpen met het verkoop klaarmaken van de onderneming. Dat is hartstikke mooi, maar meestal nemen ze dan een jaar de tijd, en dat betekent vooral, omdat in het due diligence proces, wat op enig moment aankomt, dat zal ik zo nog even uitleggen Zorgen, dat je daar niet tegen de muren op vliegt, want daar wordt heel veel tegelijk van je onderneming gevraagd, en ondertussen moet die onderneming natuurlijk doordraaien, maar soms raakt de DGA er van doorgedraaid, omdat daar heel veel informatie wordt gevraagd, en het daarmee helpen, is hartstikke goed en fijn, en dat is ook nuttig. Maar als je de waarde van je onderneming nog wilt beïnvloeden, ja dan, dat lukt niet in het laatste jaar. Want het gaat namelijk over twee dingen Het gaat aan de ene kant over je winstgevendheid, of eigenlijk gaat het veel meer over het cash genererend vermogen van ondernemingen, maar laten we dat even vertalen als winst. En het gaat over het risico, en dat veel mensen zullen de multiple herkennen, de EBITDA multiple. Nou, dat kan je daar een beetje mee vergelijken Hoeveel keer de EBITDA is jouw onderneming waard? Als je een waardering doet en dat is een van de eerste dingen, die je doet na zo'n voorbereidingsfase, waarin je probeert, het risico van die onderneming te verlagen Is kijken naar de waarde van de onderneming. En dat doe je op basis van een discounted cashflow Heet dat met een moeilijk woord, en dat houdt eigenlijk in Je gaat de kaststromen voorspellen, dus hoeveel geld blijft er over aan het eind van de rit In de loop der jaren, en dat geprojecteerd naar de toekomst, en tegen welk percentage moet ik dat contant maken? Om terug te rekenen naar nu 100 euro over 10 jaar Is minder waard dan 100 euro nu. Als je dat gedaan hebt, dan heb je die waardering gedaan, en dan kijk je dus naar twee factoren, en die multiple wordt heel erg beïnvloed door de karakteristieken van die onderneming, ook de rol van de DGA En ook de mate, waarin er veel of weinig concurrentie is in de branche, of je een vervangbaar product hebt of niet, of je makkelijk mensen, andere bedrijven, een bedrijf kunnen starten in de branche. Dat maakt allemaal verschil. Nou, als je dat dan proces gedaan hebt, dan ga je meestal kijken naar het ja, ga je een verkoopbrosuur maken. Vergelijk het even met de verkoop van een huis, dan maak je een mooie folder met allemaal plaatjes en een filmpje. Nou, dat doe je ook bij een onderneming.

Speaker 3:

Dan ga je een longlist maken van partijen, die mogelijk geïnteresseerd zouden zijn. Dat kunnen private equity partijen zijn, kunnen strategische kopers, zijn Verschillende, misschien wil het management wel overnemen, misschien ga je het doorgeven naar de volgende generatie. Dan wordt het vaak wat toezichtelijker, en dan maak je een shortlist, en dan ga je uiteindelijk met een aantal partijencontract, en wat staat in dat voorlopig koopcontract? dat geldt voor ondernemers, ondernemingen ook.

Speaker 3:

Daar staat in enerzijds nou, het financiële voorbehoud is meestal niet echt aan de orde, want dan moet je dan wel een beetje over nagedacht hebben. Dat doe je meestal ook, als je die waardering doet, en de andere is het onderzoek, wat je doet, het bouwkundig onderzoek, en dat heet in dit geval het due diligence onderzoek. En afhankelijk van wat er uit het due diligence onderzoek komt, wordt de prijs bepaald, en die prijs, die wordt vervolgens overeengekomen tussen partijen, en dat wordt netjes vastgelegd in een koop-verkoop overeenkomst, en daar komen allemaal juristen bij, en die gaan dan allemaal clausules daarin opnemen, wat als het misgaat, en als je daar doorheen bent, dan kom je bij de notaris, en dan gaat hij de aandelen transporteren, en dan krijg je geld op je rekening, en dan is het proces ten einde, tenzij je dan nog allerlei afspraken hebt gemaakt over voort.

Speaker 1:

Nadienen en zo.

Speaker 3:

Maar het due diligence onderzoek is hier dan het draaipunt. Wat vergelijkbaar is En dat noem jij de aftreksom, het is je bouwkundige keuring. Je bouwkundige keuring, alle minpunten, die je hebt, gaan zorgen voor een lagere prijs, en daar kan je dus heel veel aan doen. Maar dan moet je wel op tijd beginnen.

Speaker 1:

Precies. Kun je een paar voorbeelden geven van dingen, die daarbij spelen, die zo'n vermindering in gang kunnen?

Speaker 3:

stellen. Nou, als ik even bij mezelf begin, bij de financiële functie, dan ga ik er altijd van uit, dat we een voorspelbaar resultaat hebben. Dan heb je eigenlijk een plaatje verdiend, dan heb je een hoog cijfer.

Speaker 1:

In mijn tijd kreeg je een plaatje in je schrift. Kun je je niet voorstellen, Kim, maar het is echt zo.

Speaker 3:

Maar dat is nog niet zo simpel. Want dat betekent dus eigenlijk, dat er geen verrassingen meer in je resultaat zitten, en dat betekent ook, dat je heel lang bezig bent geweest, om die eruit te halen over het algemeen. Want ja, als je hiermee begint met zo'n proces, dan kan het best wel eens voorkomen, dat af en toe de resultaten tegenvallen. Dan moet je analyseren, wat komt er door, en hoe kunnen we dat dan voorkomen, en dat ga je dan implementeren. En daarom zeg ik, dat doe je niet even in een jaar, daar heb je vaak meer tijd voor nodig, op het moment, dat je zover bent, dat je resultaat voorspelbaar is En ook je kaststroom dan meer voorspelbaar is.

Speaker 3:

Dan ben je nog een aantal andere zaken, die tot aftrek kunnen leiden Je kan een heel mooi systeem hebben, maar dat dat allemaal aan het maten gaat, als je die wil opschalen. Een koper, die denkt, nou, daar moet ik in investeren. Je HR-functie, je juridische handel en wandel, heb je je contracten goed geregeld? Heb je je IP goed vastgelegd? Je intellectual property, je intellectuele eigendom, je patenten, zijn die geregistreerd? Je kan heel veel dingen verzinnen, die van belang zijn En waar in een due diligence ook naar gekeken zal worden.

Speaker 1:

En dat is een beetje een blik onder de motorkap. Daar komt het op neer.

Speaker 3:

En Kim.

Speaker 1:

Jij werkt binnen ondernemingen.

Speaker 2:

Ja, dat klopt.

Speaker 1:

ICT, bijvoorbeeld processen vertel.

Speaker 2:

Zeker. Ja, ik herken dat heel erg, wat Jeroen net aangaf. Die voorspelbaarheid is inderdaad de norm, maar je ziet wel vaak, dat dat er gewoon niet is. Dat komt inderdaad, omdat processen niet goed georganiseerd zijn, en dat gaat eigenlijk samen met het feit, dat systemen dan eigenlijk ook niet goed ingericht zijn, en ja, dan kan je als onderneming voor verrassingen komen te staan. Dat is natuurlijk niet goed voor je voorspelbaarheid. Maar ik ben er bijvoorbeeld ook tegen gekomen op het gebied van tax, dat een bedrijf, dat dan internationaal opereert, ja, dan is het belangrijk, dat je je transferpricing bijvoorbeeld op or op orde hebt. Dat is soms ook niet het geval. Of als je nadenkt Over de commerciële kant Als je bijvoorbeeld Eén grote klant hebt, dan kan er in een contract staan, dat, als jij niet presteert, dat er dan een penalty Een negatieve consequentie aan zit.

Speaker 2:

Dat zijn dingen, waar je ook al over na moet, denken, als bedrijf.

Speaker 1:

Ja, en precies want Jeroen zo'n potentiële koper. Dat is de eerste, waar hij naar kijkt, en die kijkt naar al dit soort elementen. Klopt het? Is het allemaal voorspelbaar? Is het allemaal waar Klopt het allemaal? Jij stelt vast, en het zijn echt prachtige onderneming. Pas op, waar jij mee aan de slag bent.

Speaker 1:

Maar dat betekent gewoon, dat die gasten, die hebben nog wat te doen, nou, dat is helemaal niet erg. Alleen, dat betekent, dat je dus niet in het laatste jaar al die dingen overal kunt halen, want dan kun je dus gewoon shaken. Maar bovendien Jeroen, er wordt ook nog verder gekeken Wat er ook gekregen is, kunnen er makkelijk concurrenten ontsta.

Speaker 3:

Nee, dat zou kunnen. In een due diligence onderzoek wordt er heel breed gekeken. Ik ben als een ondernemer vaak vooral gefocust op. Als je hier aan denkt, denk je, van een blik onder de motorkap Wordt even gekeken, van hoe gaat het bij mij intern in het bedrijf. Maar het is net zo belangrijk, om vast te stellen, wat gebeurt er in de externe omgeving? Ik gaf van de week nog een voorbeeld. De Nederlandse vertalers zijn nu boos over het feit, dat de programma's, die worden ondertiteld, in Nederland Dat die met AI worden gegenereerd, en dat zij daar niet voor worden ingeschakeld.

Speaker 3:

Wij zijn tegen de vooruitgang. Ja, ik snap, dat het heel verdrietig en frustrerend is, maar ja, dit ga je echt niet tegenhouden. Dus, als jij een onderneming Kodak was ook zo'n mooi voorbeeld Als jij nog filmrolletjes wil maken, en we zitten inmiddels ver in het digitale tijdperk, ja, daar ga jij niet over leven. Sommige LP's komen, geloof ik, weer terug.

Speaker 1:

Vinyl is weer interessant, vinden mensen weer leuk.

Speaker 3:

Maar vintage als hobby, dat is niet mainstream. Dus je moet daarover nadenken.

Speaker 1:

Nou ja, en even, waar wij allemaal mee te maken hebben, in het bedrijfsleven. Dus heeft hier niets mee te maken. En toch weer alles. Vijftien jaar geleden was er een enorme opkomst van de centrale opwekking van energie Door middel van wind en door middel van zon, en toen zeiden de energiebedrijven, die zeiden pas even op netbeheerders. Dit gaat een probleem worden, want je zult uiteindelijk die capaciteit moeten vergroten. Die netbeheerders heb ik begrepen, die waren het daar nog wel mee eens Alleen. De politiek vond ja, we hebben korte termijn de belangen, die waren groter.

Speaker 3:

En wat zien we nu? Je kan niet meer aansluiten.

Speaker 1:

Nee, de grid is overbelast. Ja, weet je Zullen, maar goed, dit is wel wat er speelt in de hoofden van mensen, die uiteindelijk een potentieel bedrijf kopen.

Speaker 3:

Ja, absoluut. Je moet echt met vreemde ogen gaan kijken en vreemde ogen dwingen, en dat betekent dus ook in die aanloopfase, en ik vind, dat je daar vijf jaar voor uit moet trekken in plaats van één jaar. Vijf jaar, ja, je moet daar tijdig meeen.

Speaker 3:

Je hebt sowieso Kim nodig, dus maak er dan Meer gebruik van, als je toch mensen in je organisatie hebt, die wat verder kijken dan alleen die financiële functie, en dat zou ook de rol van de CFO moeten zijn. Dit ligt op het bordje van de CFO. Ik heb de CFO wel eens de executeur testamentair genoemd Van de strategie. De CEO is de man, die de blik naar buiten heeft En ook de contacten voor buiten onderhoud. Maar de CFO moet zorgen, dat dit op orde is. En ja, dat vereist wel, dat je wat Kim net terecht zei dat je voorspelbaarheid van je resultaat op orde is, want anders ben je daar heel erg druk mee, en dan heb je geen tijd voor al die andere dingen, die allemaal voor de voeten gaan lopen, op het moment, dat dat DD-onderzoek plaatsvindt, nog afgezien van het feit, dat je al die documenten bij elkaar moet gaan sprokkelen, die her en der misschien in de organisatie verspreid liggen.

Speaker 1:

En het is bovendien. Het is geen black box, joh. Dit zijn de parameters, waarnaar gekeken wordt. En kijk maar, of het eerlijke verhaal is, dat je dat op orde hebt en dat, met andere woorden, echt geen aftrek plaatsvindt in de voor jou gedroomde verkoopprijs, en als dat niet zo is, dan krijg je de hoofdprijs Hart. Maar al die aftrekposten, die leiden ertoe, dat voor elk bedrijf een andere uitkomst is, toch Ja.

Speaker 3:

Nee, zeker, dat is ook zo. Kijk, voor een deel kan je, als je kijkt naar wat, misschien een beetje te technisch, maar dat maakt niet uit, we hebben iets meer tijd. Ja, moet je ook. Voor een deel is het niet beïnvloedbaar, hoe die discontofactor dus waar je mee rekent, het percentage, waar je mee rekent, feitelijk je multiple Kijk. Je multiple zal nooit twintig zijn, nee, maar hij kan wel lager zijn, dan nodig is. Maar je zal altijd bepaalde elementen hebben. Je hebt de marktrend, weet je? Een aantal jaren geleden was die nog onder nul, dat weten we misschien nog niet meer maar in het begin van COVID was dat voor COVID.

Speaker 3:

Ja, dat leidt per definitie tot een hogere waarde, want het percentage, waarop je deelt, is lager, dus dan is de uitkomst hoger. Daar kan je niks meer aan doen. Maar dat geldt net zo hard voor Shell. Dus er zijn genoeg projecten, die inmiddels onder water zijn gegaan Door het simpele feit, dat de rente gestegen is. Rente gestegen is, al is die nu weer wat aan het dalen, maar dat die onder nul komt, korttermijn lijkt niet heel waarschijnlijk. Daar doe je niks aan. Maar je kan wel een deel van die, van dat ja, hoe zeg je dat? Van die optelling, die maakt, wat nou jouw percentage is, wat jouw onderneming van toepassing is. Dat kan je wel degelijk beïnvloeden.

Speaker 1:

Kim Kim, wat zo leuk is. Jij bent als trainee hier binnengekomen, je bent inmiddels afgestudeerd, je bent hier aan het werk Full time. Maar jij wordt opgeleid, heel bewust opgeleid, om vanuit die breedte naar dit soort processen te kijken. Dus ja, je werkt in het bedrijf, je leert dat vak En je bent bezig, om die dingen te verbeteren. Dat is allemaal waar. Maar men neemt jou ook apart, om te laten zien, je doet dit, om bij te dragen aan deze ontwikkeling. Hoe voelt dat?

Speaker 2:

Ja, dat is heel leuk. Daardoor heb je veel beter een beeld van Wat je allemaal kan doen eigenlijk, maar ook, waarom je het doet, en dat je vrij breed wordt, opgeleid, wordt, meegenomen in zaken, geef je ook weer de kans, om nieuwe onderwerpen te leren kennen, om te ontdekken, waar je passie ligt. Ja, dat is de enige manier, waarop je dat, denk ik, kan meekrijgen. Dus dat is heel leuk, dat je zo meegenomen wordt.

Speaker 1:

En je zit ook in. wat noemen ze dan multigeneratie teams? Dat wil zeggen, dat je heel bewust wordt, in de teams, waarin jij ook zit, worden. Meerdere generaties zowel in termen van leeftijd als in termen van ervaring worden daar met elkaar gekoppeld. Is dat klopt?

Speaker 2:

Ja, en dat is super fijn. Want dan nou ja, ik ben natuurlijk startend, dus dan zit je met mensen, die al heel erg veel ervaring hebben, en daar kan je natuurlijk gewoon gigantisch veel van leren. En dat is eigenlijk ook het leukste, om op die manier te leren.

Speaker 1:

Je leert you is learning by doing dus.

Speaker 2:

Ja, precies Ja, en dat werkt gewoon heel fijn.

Speaker 1:

Ja, dat gaat ook veel sneller dan.

Speaker 3:

Zeker Ja. Wat ik leuk vind, is Nou, ik vind het sowieso leuk, om onze mensen nieuwe dingen te leren, maar ik vind het ook leuk, dat ik ook wel van hen heel veel leer. Zij komen gewoon met andere oplossingen, zij komen met. Ik heb even door een chatje die gehaald, toen heb ik even naar gekeken.

Speaker 3:

En dan komen zij met iets, waarvan ik denk, dat is eigenlijk wel heel slim, want dat gaat een stuk sneller. Natuurlijk, en natuurlijk moet je daar nog enige intelligentie op toepassen, maar als je dat goed doet, dan kan je daar heel goed mee werken, en dat zet mij ook aan, om dat af en toe ook te gebruiken, en ik denk ja, dat is leuk, dat heb je niet, als je met generatiegenoten werkt.

Speaker 1:

Daarom en ik denk, dat uiteindelijk die klanten daar dus van profiteren Dat er dus meerdere generaties naar die ondernemingen kijken En naar de dingen kijken, die ook inderdaad moeten worden gedaan. Toch, dat is leuk, je kijkt met een andere blik.

Speaker 2:

Ja, en ik vind het ook. Dan Jeroen zegt Ik vind het leuk, dat de jongeren op die manier doen, maar wij vinden het tegelijkertijd ook heel erg leuk, dat wij die ruimte krijgen, om dat te kunnen doen, dat je je ook vrij voelt, om gewoon inbreng te kunnen geven, en dat daar ook serieus mee wordt omgaan.

Speaker 1:

Dat is dan wel belangrijk, dat is heel belangrijk. Je gaat nou een beetje zitten en even luisteren, en ineens, dat gebeurt hier niet.

Speaker 2:

Nee het is andersom.

Speaker 1:

Ja, wat heb je te vertellen?

Speaker 2:

Ja, en hoe kijk jij daarnaar. Ja, zeker Ja.

Speaker 1:

Hé, we zien pieken en dalen in de hoeveelheden bedrijven, die verkocht worden. Ja, ik weet niet, of het echt cyclisch is, dat weet ik niet, maar de ene keer, en dan is het tegen de klippen op, zou ik maar zeggen. Niet zo tegen de klippen op, zou ik maar zeggen. En de andere keer, dan wordt er heel weinig bedrijven verkocht. Ik heb geen idee, waar dat dan ligt. Conjunctuur zijn Moeilijk voorspelbaar. Dat is ingewikkeld, maar goed, hoe je het wendt of keert, ik denk, dat elke ondernemer er belang bij heeft, om voor zichzelf te leren.

Speaker 3:

Om op deze manier naar de waarde van zijn pensioen te kijken. Het geldt natuurlijk twee kanten op, als jij zelf een buy and build strategie wilt volgen, en het kan ook zijn, dat je denkt, als ik mijn bedrijf nu verkoop, leeft het misschien acht ton op, en dan ben ik er nog niet helemaal. Dan kan je ook die tijd benutten, om het spel andersom te spelen En Op die manier naar ondernemers, naar potentiële kandidaten te kijken, als ik dit bedrijf zou kopen. Ik zie daar nogal veel ruimte voor verbetering, als ik daar een paar jaar mee aan de slag ga, dan kan ik daar nog Wat moois van maken, en dan verkoop ik twee bedrijven Voor veel meer geld.

Speaker 1:

Ik vind het prachtig, dat je dat zegt, want dit is de manier, waar onze vrienden en vriendinnen van Private Equity, hoe die naar bedrijven kijken. Die kijken namelijk vooral naar die aftrekselen en die denken van oké, dit min, dit min, dit min, dit min. En die zeggen dus over twee jaar, ken beter, ken beter, ken beter. En dan komen ze tot de conclusie oké, ik kan het nu voor een lage prijs appel en ijs misschien overdreven, maar voor een lage prijs kopen. En dan kan het gewoon over zeven jaar dat is ongeveer de cyclus kan ik het voor drie keer de prijs, kan ik het verkopen?

Speaker 3:

Dat is het spelletje toch, dat is het spelletje. Ja, dat kan ook wel eens misgaan, ja, maar goed Blijven zitten met de zwarte pieten. Ja, precies Met bussen gaat het ook wel eens mis hebben. Ik vind, kijk, als Je moet door je bril van die private equity kijken, en je kijkt naar die aftreksom. Dat is slim. En zij kijken ook nog veel meer naar werkkapitaal. Kan dat niet strakker, kan ik het niet de boel aanhalen? En dat maakt ook, dat sommige familiebedrijven zeggen Ik wil niet met private equity als investeerder verder.

Speaker 3:

Ik heb geen zin, om aan mijn leveranciers uit te leggen, dat ze mij meer krediet moeten geven, en nou mijn afnemers, dat ze veel meer moeten betalen. Dat wil ik gewoon niet. Maar het is wel goed, om eens met die vreemde ogen te kijken en ook eens te kijken van ja, weet je wat? het kan ook in andere dingen zitten, het kan ook in schaalvoordelen zitten. Dus het kan ook zijn, dat één in één drie wordt, en ook dat vraagt van jou als ondernemer, daar moet je tijd voor maken. Dat klinkt heel leuk, dat is ook kroegpraat, maar dat is echt snoeihard En dat is veel uren. Maar dat kan aan het eind echt iets opleveren, en het is hartstikke leuk. Het is een heel mooie manier, om waarde te creëren.

Speaker 1:

En beeld, dat is, wat men met jou doet. Buy, dat doen ze niet. Je bent niet gekocht hier, je bent geen voetballer, dat mag ook niet meer tegenwoordig. Maar beeld is het zeker. Ik vind het een mooie les. Je moet bouwen aan de mensen, met de mensen En met de mensen. Maar je kunt daarmee, kun je gaandeweg het proces, kun je een ondernemer ook gewoon Glashelder duidelijk maken, wat het is, maar ook, waarom het is.

Speaker 3:

Maar dat moet ook. Ik wil ook niet met een ondernemer werken, als jij dat maar begrijpt. Nee, als jij dat maar begrijpt.

Speaker 1:

Nee, ik wil, dat jij het zelf begrijpt. Het moeten de zes nullen zijn. Hoe je het doet, moet je rekenen. Je werkt het niet.

Speaker 3:

Nee, maar je wilt ook. Ik heb niet de kennis van de branche, en dat heeft de ondernemer wel. Dus alleen in die samenwerking ben ik ook in staat, om een ondernemer te helpen, om die waarde te creëren.

Speaker 1:

Dus het is wel een 1-2'tje. Het is een 1-2'tje, en uiteindelijk is het ook een ABC'tje.

Speaker 3:

Ja nou, het is geen rocket science, maar je moet wel even snappen, welke knoppen je moet dragen.

Speaker 1:

Precies En ook een borrel heel goed, en in de kroeg erover praten is ook heel goed. Ja, maar ik moet een borrel drinken. Nou, we weten nu, dat dat allemaal heel leuk klinkt, maar niet altijd zo is. Nee, zo is het. Hé, jeroen Kim, heel veel dank, dat jullie mee hebben gedaan. Aan De Leeuwenpogult, dank je wel, graag gedaan.

Speaker 2:

Graag gedaan.

Speaker 1:

Dit was hem weer voor vandaag Namens Jeroen Rondeel en Kim van Weeren. Bedankt voor het luisteren En heb je een aanleiding van deze podcastvragen? A Aarzel dan niet, om contact te nemen met Lion Finance. Ze helpen je graag verder. En voor nu mijn naam is Koos Woltjes En tot de volgende. De Leeuw Brult. Je luisterde naar De Leeuw Brult, een podcast van Lion Finance, speciaal voor het MKB. Wil je de hele serie beluisteren? Kijk dan op de website van Lion Finance Of abonneer je via Spotify, apple Podcasts of Google Podcasts. Binnenkort is er weer een aflevering.

Speaker 2:

Tot dan.