De Leeuw Brult

Op je plek en in je kracht is wat écht telt!

Koos Woltjes

Op je plek, in je kracht, met plezier en permanent in ontwikkeling. Het is niet alleen een vierhoek die bepaalt of professionals in balans zijn en gelukkig in hun werk, maar ook een ijkpunt dat tegenwoordig binnen geen enkele bedrijfscultuur mag ontbreken. Ingekleurd aan de hand van de bedrijfstak, de werkzaamheden en het type professionals dat nodig is. Want het is niet voor niets dat Peter Drucker ooit zei: ‘Culture Eats Strategy for Breakfast. Maar: wat betekent dit in de praktijk. Wat heb je als ondernemer te doen? En ook: wat moet je als ondernemer vooral niet doen. Hoor het in deze De Leeuw Brult uit de mond van LION Finance HRMtoShare Hans Verboon en LION Partner Marco Zevenbergen.

Speaker 1:

financiële dienstverlening en vooruitkijkspiegels ter inspiratie en om MKB-ondernemers verder te helpen op weg naar rust, resultaat en rendement. Fijn, dat je luistert Op je plek en je kracht met plezier en permanent in ontwikkeling. Het is niet alleen de vierhoek, die bepaalt, of professionals in balans zijn en gelukkig in hun werk, maar ook een eikpunt, dat tegenwoordig binnen geen enkele bedrijfscultuur mag ontbreken, ingekleurd natuurlijk aan de hand van de bedrijfstak, de werkzaamheden en het type professionals, dat nodig is. Want het is niet voor niets, dat Pieter Drucker ooit zei culture eats strategy for breakfast. Maar wat betekent dat in de praktijk? Wat heb je als ondernemer te doen? En ook, wat moet je als ondernemer vooral niet doen? Hoor het in deze De Leeuw Wereld uit de mond van Line Finance Partners Marco Zevenbergen en Jeroen Rondeel, marco Jeroen van harte welkom in De Leeuw Wereld, welkom Koos.

Speaker 1:

Helemaal leuk, om je weer te hebben. Jeroen, laten we met jou beginnen. Jullie lopen in het MKB rond. Jullie komen bij heel veel bedrijven. Wat is je ervaring In hoeverre hebben? als je kijkt, die vier hoeken, als je dat nou als een soort eikpunt zou hanteren, kom jij vaak tegen, dat dat niet helemaal klopt. Of zeg je we hebben ze helemaal voor elkaar.

Speaker 3:

Die bedrijven Vertel wat zie je, dat kan over het algemeen nog wel een stukje beter. Er wordt ook best wel veel gevraagd, en zeker denk ik in de tijd, waar we nu leven, dat het heel moeilijk is, om aan mensen te komen, zie je, dat dat nog wel eens niet helemaal lekker gaat. Ook in reorganisaties of als er dingen veranderen in een bedrijf, zie je nog wel eens, dat er eerder een functie bij een persoon wordt gezocht, dan de persoon bij de functie. En wat je ook nog wel eens tegenkomt, is dat, in wat grote organisaties, dat mensen manager worden, die een hele goede specialist zijn, en dan zeg ik altijd Dan ben je vaak een goede specialist kwijt, en dan heb je een slechte manager erbij Pieters.

Speaker 3:

Principle heet, dat geloof ik Dat heet inderdaad Pieters Principle Promotie tot het niveau van je eigen incompetentie. Dus dat komt vaak tegen. Maar ook permanent in ontwikkeling is ook iets, wat ik zie, dat best lastig gaat. Het is druk, er zijn weinig mensen, dus is dat wel een van de dingen, die het makkelijkst wordt geschrapt, terwijl dat toch het belangrijkste is En terwijl dat ook een element is, wat helemaal niet zozeer alleen zit in iemand op cursus sturen, maar vooral in mensen onder job trainen.

Speaker 1:

Mooi bruggetje, mooi bruggetje. Marco Want verbeter de wereld, te beginnen bij jezelf. Dat betekent hoe doe je dat zelf Binnen Live.

Speaker 2:

Finance.

Speaker 2:

Wij sturen iedereen op training. Nee, geintje, nee, kijk, bij ons is het natuurlijk ook binnen de accountancy Personeel. Er is veel arbeidskrafter Dus, en wij zijn ja kijkze mensen, dat is de organisatie, Dus dat is voor ons heel belangrijk. Dus, hoe doen wij dat dan? Wij willen graag het beste uit onszelf halen En uit ons team, en dat begint ook met het gesprek met de mensen. Dus, ieder jaar, iedere dag, iedere week Zijn we met elkaar bezig on the job, en dan vindt er ook coaching on the job plaats. Maar ieder half jaar pakken we toch even een momentje, dat we met z'n drieën gaan zitten, even terugkijken Hoe gaat het nou, Wat vinden we ervan, welke doelstellingen had ik nou, en gaat dat goed? Heb je ergens meer hulp bij nodig? En dan vervolgens ook weer niet alleen in die achteruitkijkspiegel, wat we doen bij cijfers, maar ook vooruit in die vooruitkijkspiegel kijken Waar willen we nou naartoe, waar wil jij naartoe? En om dat ieder half jaar even te doen, even uit de waan van de dag te komen, dat werkt voor ons als organisatie en als individu heel goed.

Speaker 1:

En wat mij ook opvalt hier Is dat jullie, want je maakt die grap over die cursussen, en nou is er op zich niks tegen cursussen, begrijp me goed, dat is het punt. Niet Alleen, jullie hebben de filosofie. Op het moment, dat je jonge mensen Bijvoorbeeld met hele ervaren Mensen meestuurt, dan leren ze veel meer.

Speaker 2:

Dan ze ooit in een cursus zou kunnen leren? toch Ja zeker. En kijk, een cursus of een e-learning, die gebruiken wij ook. Maar dat bekleeft toch veel minder dan op het moment, dat je aan de slag met elkaar gaat, dat je zelf tegen dingen aanloopt. En op het moment, dat je dat met iemand kan doen, die dat al heel vaak heeft gedaan, dan kan je daar heel goed bij helpen, en dan zie je ook het juiste voorbeeld. Dus dat werkt voor ons heel goed, en dan krijgen we heel veel ook enthousiaste collega's, jonge collega's, van die dat heel leuk vinden en heel waardevol.

Speaker 3:

Ja, die kan ik bevestigen, En bovendien persoonlijke coaching, jeroen, dat is iets, wat hier een hele normale gang van zaken is, toch Ja tuurlijk. Maar ik vind het ook heel logisch. Kijk, wij hebben zeg maar de partners Max Marco en ik heel veel ervaring En jonge mensen als die met ons meegaan. Ik probeer, ze ook altijd de context uit te leggen van wat we doen, maar ook, wat gebeurt er nou in de interactie, en hoe moet je daarop reageren, en hoe gedraag je je? dat klinkt een beetje ja partneristisch misschien van, maar wat gebeurt er nou, hoe reageert iemand bij de klant, en waar komt dat door, en wat kan je dan doen, om daar ook goed op in te spelen? Dat vind ik minstens zo belangrijk, dat onze mensen dat leren.

Speaker 3:

Dan de technische vaardigheden, kijk, en in aanvulling op wat Marco net zei die technische vaardigheden zijn wel belangrijk, maar pas, als je dat in de praktijk gaat zien. Dat geldt ook met wat ik net vertel. Dan gaat dat bekrijgen. Een situatie bij een klant, waarin iets bijzonders gebeurt Of waarin iets escaleert En waarin je dat weer oplost, dat blijft iemand heel lang bij, terwijl een cursus, Dat is toch over het algemeen, als dat niet ergens aan vastgeklonken is, dan blijft dat gewoon niet zo goed hangen. Zo werkt ons menselijk brein.

Speaker 2:

Een cursus in mijn ervaring heeft een netto rendement van 40%. Als ik daar nog iets aan mag toevoegen het werkt ook de andere kant op. Dus ook voor de senior dan in die verhouding. Een frisse blik, een jeugdige gedachte over automatisering, die voor ons dan misschien wat meer autobox kunnen denken, dat leidt ook echt tot betere oplossingen, en dat is dus ook voor de klant Uiteindelijk het beste.

Speaker 1:

Maar het is belangrijk Je mag stretchen, je moet mensen uitdagen, maar je moet heel goed opletten, dat je mensen niet uit elkaar trekt.

Speaker 2:

Ja, en dat is ook dus precies de reden, waarom we dus ieder half jaar Minimaal, ieder half jaar, minimaal ieder half jaar even uit de baan van de dag stappen, om dat goed te evalueren, goed te bekijken met elkaar, of dat nog past, en kijk, de ambities kunnen ook veranderen, gezin, samenstelling, er kan iets zijn, er kan van alles en nog zijn, dat je eventjes misschien minder in je vel zit, en op het moment, dat je dat weet, dan kan je daar ook met elkaar rekening mee houden En kan je ook helpen. Want dat is uiteindelijk ook We zijn een team, we zijn er voor elkaar, en op het moment, dat de een wat hulp nodig heeft, dan kan de andere Die helpt, dan Dan zitten we in een krappe arbeidsmarkt.

Speaker 1:

Dat geldt voor de financiële dienstverlening, maar dat geldt eigenlijk voor alle beroepen En takken van sporten, en daarom Ik haalde Peter Drucker aan Culture eats strategy for breakfast. Het is geen jij bak, het is werkelijkheid. Wil jij je bedrijf aantrekkelijker maken En houden Jeroen?

Speaker 3:

Ja, klopt, het is het meest belangrijke element in elke organisatie de cultuur, en het is de minst geadresseerde. Het wordt heel vaak beschouwd als iets, wat gewoon er is en waar je niet zoveel mee kan. Ik denk, dat het tegengestelde waar is. Ik denk, dat je daar heel actief aan kan gaan werken. Het is ook heel belangrijk, dat je dat doet, dat je bewust bent van wat voor cultuur wil ik in mijn bedrijf En dat je dat ook heel streng bewaart. Ik zeg altijd als wij sollicitatiegesprekken met mensen hebben, vind ik altijd drie dingen belangrijk, en de technische vaardigheden zijn het minst belangrijke daarvan, want ik ga ervan uit, dat mensen prima kunnen leren. Het belangrijkste is is iemand gemotiveerd? En tweede is Denk ik, dat iemand binnen het team past, want het team, ik denk, dat wij een hele sterke groep hebben, maar ik denk ook, dat het goed is, om af en toe weer mensen aan toe te voegen, die niet het gemiddelde zijn. Het is alleen maar goed.

Speaker 3:

Maar het moet niet teveel gaan afwijken, en als dat gaat schuren, dan moet je ook gewoon durven ingrijpen. Dus situaties, waar mensen al jarenlang niet meer dysfunctioneren, ook waar collega's dat ook heel duidelijk zien, ik vind het eigenlijk gewoon ook treurig. Dat moet je ook als werkgever voorkomen, ook juist als je geeft om je eigen mensen, dan moet je zorgen, dat ze echt Zoals we in deze aflevering bes kan werken, jeroen.

Speaker 1:

Een aanvulling erop Wat ik het mooie vind van het CFO2Share concept, is, dat jullie natuurlijk vanuit een bedrijfskundige en vanuit een financiële optiek, maar jullie nemen dit soort elementen ook mee in de associering van je klanten.

Speaker 3:

Ja, kijk, je komt bij klanten natuurlijk ook wel tegen, dat er iets niet lekker loopt, en dat spreek ik ook mee te denken, om daar iets aan te gaan doen bij die klant En over het algemeen, als jij als CFO die vertrouwensfunctie hebt, dan krijg je die ruimte ook wel, en dat betekent, dat je ook af en toe met mensen in gesprek gaat, dat ik sommige gesprekken voer, waarvan het misschien in een ander bedrijf logisch zou lijken, dat de directeur dat zelf doet. Maar omdat ten eerste ik daar ook veel interesse in heb en ten tweede ik denk, dat ik dat na verloop van jaren ook best goed kan, is dit iets, wat we meenemen. En als je dat even breder schetst in een organisatie, waar de cultuur echt we kennen nog het recent het voorbeeld van de politie in Rotterdam, als je kijkt, wat daar aan de hand is. Wij hebben mensen in ons netwerk, die kunnen helpen, om dat op te lossen.

Speaker 1:

Ja, dat is zo. Als we kijken, zie je voor de sheriff één element, een element, wat jullie in je dienst hebben Compliance. Dus alles op orde krijgen en verbeteren, zal ik maar zeggen. Maar jullie hebben ook het SWAT team, en ik vind dat belangrijk, om te noemen in dit verband, omdat dat heeft ook iets met die permanente ontwikkeling en dat teamwork te maken. Marco, kun je daar iets meer over?

Speaker 2:

vertellen Jazeker, als je hier komt werken en het ligt er een beetje aan, welk ervaringsniveau je hebt Maar als je als student hier een traineeship begint, dan word je inderdaad. In eerste instantie begin je met de basis, het compliance werk, boekhouden leren, boekhouden, jaarrekeningen maken. Maar je gaat ook vervolgens al gelijk andere facetten zien van ons vak, en dat is onder andere het SWOT-team. Dat is eigenlijk niks anders van wij gaan bij een klant, of die heeft een probleem.

Speaker 1:

Of een uitdaging Dat is beter.

Speaker 2:

Dat klinkt liever, maar in ieder geval, het komt erop neer Hij heeft een probleem, en er moet snel een oplossing voor komen, of er moet snel actie op ondernomen worden. En ook die jonge mensen, die En beperkte ervaringen gaan gewoon mee in dat team, omdat we in dat team aanvallers, verdedigers, keepers en middenvelders nodig hebben, en dus ook met verschillende ervaringen, en dan gaan we daar gelijk mee aan de slag. Dus, zo proberen we, ze ook in de breedte, niet alleen die administratie te laten zien. Dan beginnen ze misschien in eerste instantie, maar we proberen, het echt breder te trekken, zodat ze overal aan kunnen snuffelen, om gedurende hun carrière te kijken Van ben ik die generalist, die CFO, een beetje die duizendpo, die van alles en nog wat in de gaten houdt En daar actie op opneemt?

Speaker 2:

Of ben ik misschien toch, wat heb je met een specialistische rol Door? bijvoorbeeld Ben jij de housekeeper, waarin jij zorgt, dat die compliance allemaal fantastisch geregeld is? Of ben jij juist degene, die helemaal enthousiast wordt, van als een SWOT team allerlei transacties en deals te doen? Kijk, daar zitten ook verschillende persoonlijkheden vaak achter. Maar het is ook, dat je in het begin van je carrière nog helemaal niet zo goed weet, wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent En wat echt bij je past, en dat gedurende de rit, die we met elkaar aangaan, proberen we dat eigenlijk iedere keer te her Wat vind je nou leuk, waar word je nou gelukkig van, of wat past goed in de fase van je leven, om dat iedere keer een beetje bij te stellen.

Speaker 1:

Dat werkt heel goed, zeker. En als mensen willen weten, hoe jullie mensen daar zelf over denken. We hebben in het verleden een paar podcast afleveringen van de Leeuwenbeheuld Hebben we erover opgenomen met hen, waarin zij hun ervaringen vertellen op dit gebied. Dus, wil je daar meer over weten? Kijk even in je favoriete podcast hebt, en dan vind je die afleveringen vanzelf, en dan hoor je, hoe ze dat zelf vinden. Ten slotte MKB ondernemers. Dat is, wat jullie ademen, dat is, waar jullie mee bezig zijn, dat is, waar jullie passie ligt. Wat zijn de stappen, jeroen, die ze moeten zetten?

Speaker 3:

Ja, ik denk, dat de eerste En hele eenvoudige stap Is, dat je, dat je dit bespreekbaar maakt En dat je ook hier actief mee aan de slag gaat, door gewoon eens te vragen, wat mensen zelf prettig vinden. In welke omgeving willen zij werken, hoe willen ze met elkaar omgaan, hoe willen ze, dat jij met hen omgaat? Daar is een basis van vertrouwen voor nodig, natuurlijk, dus je moet zorgen, dat dat er is. Dat begint heel erg bij jou zelf als ondernemer.

Speaker 3:

Jij moet zelf duidelijk laten zien, dat je dit oprecht wilt, en als mensen, als je dat met mensen afspreekt. Je kan dat op verschillende manieren doen. Wij hebben hier bij Lion ooit bedacht de 10 golden rules hoe willen wij met elkaar omgaan? En dat staat ook in. Marco haalde net de evaluaties aan, die we elk half jaar doen. Dat staat ook in het evaluatieformulier, altijd als een soort het is niet, dat we mensen daarop scoren, maar dit is wel, dat staat wel achter op het behang zeg maar, dit is hoe wij verwachten, dat je acteert, binnen het bedrijf, met je collega's, maar ook richting klanten. En ik denk, als je dat doet en ook een cultuur hebt, waarin mensen elkaar daarop mogen aanspreken en ze ook jou mogen aanspreken, als jij even niet aan die regels houdt, dan heb je al een fantastisch begin.

Speaker 1:

Het is geen rocket science, marco, maar uiteindelijk het levert je veel op.

Speaker 2:

Het levert je heel veel op. Ik ben het helemaal met Jeroen eens, dat met elkaar in gesprek gaan, dat continu ook een beetje herhalen, weer bijpakken, dat dat heel goed werkt.

Speaker 2:

Een ander element, wat bij ons ook echt heel goed werkt ook om elkaar niet alleen van boven naar beneden qua ervaring, maar ook van onder naar boven scherp te houden, is, dat we regelmatig eventjes doen. De ene keer is het wat meer cultureel, de andere keer is het meer sportief. We proberen iedereen daarin een beetje, maar om elkaar ook op een andere manier is te leren kennen, en dan is het niet meer van. De een heeft meer strepen, de ander heeft meer strepen, omdat je met elkaar Het is Koos, het is Jeroen, het is Marco, met elkaar zijn we leuke dingen aan het doen, en dat helpt heel erg, ook, om elkaar te vinden En elkaar aan te spreken op het moment, dat dat nodig is. En die cultuur, dat werkt bij ons op een hele goede manier.

Speaker 1:

Het is een echt team dus.

Speaker 3:

Ja, maar dat houdt je ook zo, want heel vaak zie je dat, tijdens dat soort events zijn er ook even wat andere gesprekjes dan op kantoor, en dan krijg je soms ook een beetje een ander beeld van je collega, dan weet je ook een beetje, wat er op de achtergrond speelt, en dan heb je natuurlijk een. Dat creëert ook de ruimte, om op het werk, als het even bij die persoon wat minder gaat, om een klein stapje extra te doen En elkaar zo te helpen, en ik denk, dat we dat hier redelijk voor elkaar hebben Van Akte.

Speaker 1:

dank jullie wel.

Speaker 2:

Graag gedaan Kost.

Speaker 1:

Dit was hem weer voor vandaag Namens Marco Zevenbergen en Jeroen Rondeel. Bedankt voor het luisteren, en heb je in aanleiding van deze podcast vragen aar ze dan niet om contact op te nemen met Lion Finance in Den Haag? Ze helpen je graag verder. En voor nu mijn naam is Koos Woltjes En tot de volgende. De Leeuwwereld Je luisterde naar De Leeuwwereld, een podcast van Lion Finance, speciaal voor het MKB. Wil je de hele serie beluisteren? Kijk dan op de website van Lion Finance Of abonneer je via Spotify, apple Podcasts of Google Podcasts. Binnenkort is er weer een aflevering. Tot dan.