De Leeuw Brult

Arbeidsmarkt: mensen aantrekken gaat niet over geld

Koos Woltjes

Je hoort regelmatig verhalen over medewerkers die puur voor een salarisverhoging naar de concurrent of een andere bedrijfstak zijn overgestapt. Toch is het zeer de vraag of geld altijd de belangrijkste driver is voor werknemers. Natuurlijk, een aantrekkelijk salaris hoort erbij. Maar in de huidige arbeidsmarkt zijn er veel meer ‘drivers’ die een werkgever en een baan aantrekkelijk maken. In deze De Leeuw Brult praten we hierover met LION Finance HRMtoShare Hans Verboon en LION Partner Jeroen Rondeel. Over wat goed werkgeverschap precies inhoudt, waarom ‘op je plek en in je kracht’ van essentieel belang is. En waarom het als MKB-ondernemer handig is om je af te vragen hoe potentiële werknemers hun komst naar jouw bedrijf gaan uitleggen richting hun vrienden.

Speaker 1:

Hallo, welkom. Je luistert naar De Leeuw Brult, een serie podcasts van Lion Finance speciaal voor het MKB Over ondernemen, financiële dienstverlening en vooruitkijkspiergels, ter inspiratie en om MKB-ondernemers verder te helpen op weg naar rust, resultaat en rendement. Fijn, dat je luistert. Je hoort regelmatig verhalen over medewerkers, die puur voor een salarisverhoging naar de concurrent of een andere bedrijfstaxen overgestapt concurrent of een andere bedrijfstax in overgestap. Toch is het zeer de vraag of geld altijd de belangrijkste driver is voor werknemers Natuurlijk een aantrekkelijk salaris hoort erbij, maar in de huidige arbeidsmarkt zijn er meer drivers, die een werkgever en een baan aantrekkelijk maken. In deze De Leeuw Bril praten we hierover met Lion Finance, hrm-to-share Hans Verboon en en line partner Jeroen Rondeel over, wat goed werkgeverschap precies inhoudt, waarom op je plek en in je kracht van essentieel belang is en waarom het als MKB-ondernemer handig is, om je af te vragen, hoe potentiële werknemers hun komst naar jouw bedrijf gaan uitleggen richting hun vrienden.

Speaker 1:

Hans, jeroen, van harte welkom in de Leeuwarden. Wat leuk, zeker Super. Dat In de Leeuwenwild, wat leuk, zeker Super. Jullie hè Goed te zijn? Ja, hartstikke goed, hé, jeroen, laat ik met jou beginnen. Je bent heel stellig in je overtuiging, dat het aantrekken van mensen niet puur over geld draait. En wat zijn volgens jou de belangrijkste niet financiële factoren, die ervoor zorgen, dat werknemers voor een bedrijf als bijvoorbeeld Leyen of een ander bedrijf kiezen?

Speaker 2:

Ja, ik denk, dat dat twee belangrijke dingen zijn. De tweede daarvan is, denk ik, ontwikkeling, dat je als jonge professional je kan ontwikkelen. Want ja, ik zeg altijd, in het begin van je carrière moet je vooral investeren in je toekomst. Dan moet je zorgen, dat je heel veel leert.

Speaker 1:

Dat je breed wordt opgeleid En dat je marktwaarden vergroot. Dat zijn geen cursussen volgens mij.

Speaker 2:

Dat zijn geen cursussen, nee, dat is on the job, dat is gewoon je werk doen, en natuurlijk hoort daar ook een adequate beloning bij. Maar je kan altijd wel op een andere plek meer geld gaan verdienen. Dat is überhaupt als je dat niet kan, dan doe je het ook niet echt lekker. Het lukt altijd wel. Maar ik denk, wat veel belangrijker nog is, is de cultuur, dat mensen op een plek zitten, waar ze naar hun zin hebben, waar ze hard werken, zinvol werk doen, kunnen, lachen met elkaar, waar ruimte is, om fouten te maken, waar je weet, dat je hulp krijgt, als je ergens niet uitkomt, of waar je gewoon optimaal je kan ontwikkelen, omdat de omgeving gewoon een gezonde bedrijfscultuur is.

Speaker 1:

Hans, ik heb jou ooit eens horen zeggen dat heb ik altijd onthouden Als mensen een enorme salarisverhoging krijgen, Even in een bedrijf of na een overstap De eerste maand ben je hartstikke blij, De tweede maand ben je nog steeds een beetje blij. De derde maand is het index 100. En dan denk je wanneer komt?

Speaker 2:

de volgende salarisverhoging eruit, is het gewoon zo.

Speaker 1:

Ja, toch Is dat, en dat geldt, dat dat de minst langdurige of de kortste durende incentive is, die er is. Het is een energie en een factor. Dus, op het moment, dat het niet goed zit en mensen, die beginnen, er echt over te klagen, dan merk je, dat het wel een reden kan zijn, om weg te gaan. Over het algemeen is het niet de doorslaggevende factor. Als het goed zit, dan zijn er andere factoren, die meespelen, en dan sluit het me wel aan bij Jeroen. Dus, dan gaat het over binden en boeien, en binden gaat aan de ene kant over pas jij bij de cultuur van het bedrijf en ook bij de doelstellingen, bij het team, bij de eigenaren, leidinggevenden, pas jij bij de functie, die je bekleed. Dus komen jouw talenten tot uitdrukking Of jouw kwaliteit tot uitdrukking in de functie, en tegelijkertijd ben je geboeid door de uitdaging van het werk, door de verschillende projecten, die je doet, door de kansen, die je krijgt ten aanzien van ontwikkeling, en zo zorg je ervoor, dat mensen geboeid blijven.

Speaker 1:

Precies Dus eigenlijk alleen, als het uit het lood is. dan gaat het geld een hele grote rol spelen. is dat niet het geval? Het speelt een rol, maar het is niet de meest bepalende rol. Jeroen, ik heb het wel eens over de vierhoek Op je plek, in je kracht, met plezier en altijd in ontwikkeling. Dat is iets, wat jij aanhangt, dat weet ik ook binnen dit bedrijf. Wat zijn de elementen naar jouw idee, die van belang zijn? Of heb jij ook te maken met mensen, die voor een paar honderd euro per maand naar iemand anders overstappen?

Speaker 2:

Nee, gelukkig niet. Dat zou heel vervelend zijn. Maar dan doe je ook iets niet goed, denk ik, tenzij je hele vervelend zijn. Maar dan doe je ook iets niet goed, denk ik, tenzij je hele vervelende mensen hebt. Maar ook dan doe je iets niet goed, dan heb je je niet goed uitgekozen, dan heb je de verkeerde mensen aangenomen.

Speaker 1:

Ja, precies?

Speaker 2:

Ehm, ja, ik denk, dat het belangrijk is, dat je En dat proberen we ook te doen bij mensen, die bij ons komen werken, die beginnen vaak al heel vroeg, meestal als ze nog in opleiding zijn Dat je ze heel allround maakt. Bij ons betekent dat, als je begint, dat je gewoon het financiële vak leert. Dus je leert administratie voeren En fiscale aangiftes maken En jaarrekeningen, niet zozeer, omdat dat nou die rest van je leven gaat doen, want als het een beetje mee zit, wordt dat in de komende jaren overgenomen door AI Maar wel, om goed te snappen, hoe een onderneming in financiële zin in elkaar zit En hoe journaalposten werken en hoe het systeem werkt. Als je dat goed begrijpt, kan je namelijk ook veel beter snappen, wat er in de onderneming gebeurt. En daarnaast gaat het om een heleboel andere zaken, die langskomen, als jij een financiële functie vervult in de onderneming Je krijgt allerlei aanpalende gebieden, waar je ook mee te maken krijgt. Ik noem het fiscaliteit, it. Als het gaat om implementatie van systemen, het HR, van alles en nog wat. En Ja, als jij heel breed bent opgeleid Dan heb jij context Kan je ook veel beter snappen, hoe zo'n onderneming functioneert.

Speaker 2:

Je kan een beetje schakelen, je bouwt een netwerk op van mensen, die specialist zijn, en daarmee denk ik, dat je op een gegeven moment, als je dat leuk vindt Maar ik denk, dat heel veel mensen dat best wel leuk vinden Dan voldoen je aan die elementen. En natuurlijk, die ontwikkeling zit niet zozeer in de externe cursus, maar die zit bij ons veel meer onder de job, en je kracht gaat ook over doen, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. En ik probeer, onze mensen ook altijd te leren. We werken hier met een team, en de ene is beter in het ene en de andere is beter in het andere.

Speaker 2:

Ga nou niet kijken, wat jij beter kan dan de, zodat je daar gebruik van kan maken, over en weer, en maak er een team effort van. En ik denk, als je dat voor elkaar krijgt dat natuurlijk wat Hans zegt, terecht De hygiëne factor moet gewoon op orde zijn. Die markt is behoorlijk overspannen op dit moment, en daar hebben we ook een flinke slinger aan gegeven. Zeg maar in de laatste ronde nu, maar ja, dan, als je dit hebt, je kan je ontwikkelen in een cultuur, die, denk ik, vruchtbaar is. Ja, dan heb je het redelijk op orde.

Speaker 1:

Ik had het geleerd, dat het grootste gedeelte van je organisatie kan goed functioneren op het moment. dat gedeelte van je organisatie, die kan goed functioneren, op het moment, dat ze leiding en begeleiding krijgen. Ook dat is belangrijk.

Speaker 2:

Zeker. Ik heb ooit van iemand geleerd, dat, als het gaat over de dingen, die je leert in je leven, dat dat 10% gaat over classroom training, dus dat is echt studie, 20% is leiding en begeleiding En 70% is training on the job. Dus leiding is daar heel belangrijk in En ook context. Mensen gaan dingen beter onthouden, als ze snappen, waarom ze het doen, dan wanneer ze gewoon iets laten uitvoeren.

Speaker 1:

Ja, precies, hans, jij komt veel bij mkb bedrijven. Wat moeten mkb of wat kunnen mkb ondernemers doen, doen, om aantrekkelijk werkgever te worden, zonder dat ze meteen met salarissen moeten gaan zwaaien? Ik denk, dat je eigenlijk moet kijken, waar je goed in bent, waarom je doet, wat je doet, en welke kant je op wil. Dus dat is in die zin Kan je op die manier nieuwe medewerkers inspireren? en ik weet nou niet per se, of dat met heel veel investeringen gepaard gaat. Ik denk, dat je medewerkers moet proberen aan te nemen, die daarbij passen, en dat klinkt misschien wat makkelijk, maar ze moeten in ieder geval op het moment, dat je zit met iemand, die eigenlijk niet bij het bedrijf past, maar die wel heel goed de functie kan vervullen binnen jouw bedrijf, dan is de vraag, of je het toch moet doen of je het niet eigenlijk andersom moet doen. Kijk, past iemand bij mijn bedrijf en de rest ja, dat moet ik hem leren, en dat duurt heel lang, maar dan heb je over het algemeen wel een blijf je langer bij elkaar.

Speaker 1:

Jeroen, ik heb wel eens gezegd, ik moet het anders zeggen. Mkb-ondernemers, die zeggen wel eens ja, hoe moet ik nou die mensen nou vinden in deze krappe arbeidsmarkt? Hoe weet ik nou precies, wat die mensen willen, heb ik wel eens gezegd tegen Sissio. Probeer jezelf te verbeelden, hoe een kandidaat, die mogelijk bij jou wil gaan werken, hoe hij of zij Thuis en aan zijn of haar vrienden Gaat uitleggen, waarom die voor jou gekozen heeft. Want als je dat omdraait, dus wat die vertelt, dat omdraait dus, wat hij vertelt, dan weet je precies, wat hem of haar drijft, om bij jou te komen.

Speaker 2:

Spreek dat aan? Zeker? nou ja, dat is ook een beetje de manier, waarop wij het hier proberen te doen. Kijk, als je het salaris even afgezien van salaris, als je bij ons binnenkomt. De insteek is sowieso, dat we mensen aannemen, waarvan we de overtuiging hebben, dat ze aangemotiveerd zijn Op basis van het verhaal, wat wij vertellen, dat ze pas in het team en dat ze bepaalde technische vaardigheden hebben in de basis. Want heel veel dingen moet je nog leren, als je bij ons komt. Wat ik al zei je gaat een traject door, en je wordt als allround professional opgeleid. Nou, waar vind je dat tegenwoordig nog? De meeste opleidingen zijn superspecialistisch. Wij gaan lekker tegen de stroom in, dus wij leiden mensen generalistisch op. Als jij sparringpartner van onderneming wil zijn, moet je overal verstand van hebben, want dat verhangt niet gewoon van jou. Tenminste het liefst gaat hij dan met jou praten, oplost. Dan denkt hij nou, dat is lekker, om mijn nummer in mijn speed dial te hebben.

Speaker 2:

Dat is het plezier van, en dat doen we. En ik denk, dat, wat ook prettig is, zoals wij het aanpakken, is dat we geven mensen een buddy, dus als je binnenkomt, je bent niet meteen verloren, maar je hebt altijd één aanspreekpunt, en die kan jou helpen met de basisdingen, die je moet leren. Die heeft namelijk hetzelfde traject doorlopen. En wat ik ook denk, dat mensen leuk vinden, is dat, er wordt altijd een beetje geklaagd over de generatie Z. Ja, Maar wat mij opvalt, is dat, als je Die mensen verantwoordelijkheid geeft. Dus wat wij doen, wij zeggen nou, deze administratie is nu van jou, alle bonnetjes, jij moet ze allemaal verwerken, je moet de aangiftes doen.

Speaker 2:

Ga dan maar mee aan de slag, als je hulp nodig hebt. Er zijn mensen, je kan het altijd vragen. Maar dat stukje verantwoordelijkheid Leidt tot eigenaarschap Van meer verantwoordelijkheid geven. En als je dat doet, dan wordt dat ook opgepikt En dan gaan mensen ook zo daarop reageren. En ik denk, dat dat ook juist heel leuk is. Want als je een heel klein radertje bent, een heel groot geheel, dan voel je dat niet, dan voel je niet van ja, shit, als ik dit nou niet op orde heb, dan heeft mijn klant volgende week niet de goede rapportage, en dat maakt, denk ik, het verschil. Dus ik denk, dat dat het leuk maakt.

Speaker 1:

Hans, herken je dit, jonge mensen vooral gewoon verantwoordelijkheid geven. Ja, je hebt uiteraard in elke generatie best wel kenmerken zitten, maar in de basis drijft de mens al duizenden jaren op dezelfde manier. Ja, wat dat betreft verandert het niet verder. De context verandert, maar dat is het dan ook. Ja, en natuurlijk groeien bepaalde kinderen of een bepaalde generatie groeien op in een omstandigheid, wat echt wel effect heeft. Maar voor 80% denk ik nog steeds, dat het Het is nog steeds fight or flee.

Speaker 2:

Ja, ik denk wel, dat het echt een universeel principe is. Alleen, er is natuurlijk voor deze generatie heel veel weggehaald. De curling ouders, die hebben natuurlijk heel veel weggehaald voor die kinderen, en dat is niet altijd positief. Maar dat wil niet zeggen, dat ze niet aangaan Op het moment, dat ze die verantwoordelijkheid wel krijgen, mits dat maar wel in balans is. Je kan ze voor Even in onze term heel flauw voor de leeuwen gooien, maar dat helpt niet. Nee, maar als het in een soort gecontroleerde omgeving doet.

Speaker 1:

Dan gaat dat dus naar onze ervaring in ieder geval heel prima. Je mag mensen wel stretchen, je mag in de zin, je mag ze uitdagen, alleen, je moet het puntje bepaald houden. Ik denk ook, dat je Opmerkbaar moet zijn Voor hetgeen, wat er vervolgens gebeurt. Dus begeleid ze, als ze ergens tegenaan lopen, kijk, hoe je daar samen over kan praten En wat je daaraan kan doen. Mijn ervaring is wel, dat ze best openstaan voor. Mijn ervaring is wel, dat ze best openstaan voor ontwikkeling, en alleen de weg daarnaartoe is misschien anders dan 30 jaar later.

Speaker 1:

Maar ja er zijn weinig, gruizenkuiven vooral wel. Ik praat over mezelf dan.

Speaker 2:

Maar wat ik wel vind, is, dat deze mensen emotioneel wel heel goed in touch zijn met zichzelf. Dus je kan dit soort gesprekken wel heel goed met ze voeren.

Speaker 1:

Maar dat moet je dan wel doen. Ja, dat is het punt, ja, en tegelijkertijd is het wel de wijze, waarop Ik moet zeggen je doet het, zoals je het nu doet. Heb je daar wel het goede voorbeeld bij? Ik denk alleen wel, dat op het moment, dat er op een manier leiding gegeven wordt Of feedback gegeven wordt als 30 jaar geleden dat het dan niet goed gaat. Nee, dat trekken ze niet. Maar de harde kritiek is, dat is een valkuil. Dus Ja, dat is een valkuil.

Speaker 1:

En dan moet je, en dus in andere woorden ook als ondernemer, moet je wel gewoon om je heen kijken en snappen, wat de tijdgeest is binnen de generaties.

Speaker 2:

Wat wil je bereiken? Wil je, dat iemand aangaat? Wil je, dat iemand zich verbetert, dan?

Speaker 1:

moet je een beetje intunen.

Speaker 2:

Dat moet ik toch kunnen zeggen. Blijkbaar dus niet.

Speaker 1:

Of op een andere manier.

Speaker 2:

Dat zegt eigenlijk meer over jezelf.

Speaker 1:

Dat is het, en dat is de valkuil. Je moet niet teveel vanuit jezelf Trouwens, ieder ondernemer, je kan alleen maar bezig zijn met het product klanten nodig hebben. Nou ja, wat is het meest succesvol? Nou, meestal dat laatste, dat is.

Speaker 2:

hier zie je het wel Precies zo.

Speaker 1:

Wat dat betreft, is het een ezelsbruggetje, zou ik maar zeggen. Hoe dan ook. Het gaat natuurlijk ook over geld, maar het gaat helemaal niet alleen over geld. Het gaat over veel meer dan dat, en ook niet alleen binnen de jongere generaties, maar binnen alle generaties. Ik dank jullie zeer Graag gedaan. Dit was hem weer voor vandaag. Namens Hans Verboon en Jeroen Rondeel. Bedankt voor het luisteren, en heb je een aanleiding van deze podcast? vragen aarze dan niet, om contact op te nemen met Lion Finance in Den Haag. Ze helpen je graag verder. En voor nu mijn naam is Koos Woltjes en tot de volgende De Leeuw Brood. Wil je de hele serie beluisteren? Kijk dan op de website van Lion Finance Of abonneer je via Spotify, apple Podcasts of Google Podcasts. Binnenkort is er weer een aflevering. Tot dan.