De Leeuw Brult

LION Finance Mini-Colleges: in tien minuten helemaal bij

Koos Woltjes

Je kunt niet alles weten. Maar toch geldt in de wereld van de moderne financial en MKB-adviseur dat je van vele markten thuis moet zijn. Helemaal in de rol van CFOtoShare, de breed georiënteerde bedrijfsadviseur die LION Finance levert aan haar MKB-klanten. Maar hoe krijg je die breedte in denken voor elkaar? Ervaring opdoen speelt natuurlijk een grote rol. Maar binnen LION Finance leert de ervaring: kennis hebben van modellen en wetenschappelijke visies kunnen een jonge adviseur een geweldige groeispurt geven. Vandaar dat LION enige tijd geleden is begonnen met het maken van Mini Colleges. Filmpjes van ruwweg tien minuten die telkens een model of een wetenschappelijke visie uit de doeken doet. In eerste aanleg bedoeld voor de eigen mensen. Maar gaandeweg is gebleken dat ook klanten baat kunnen hebben bij deze inhoudelijke toegevoegde waarde. Hoe dat in elkaar zit, hoor je van Jeroen Rondeel, partner bij LION Finance en de motor achter de Mini Colleges.

Speaker 1:

Hallo, welkom. Je luistert naar De Leeuw Brult, een serie podcasts van Lion Finance speciaal voor het MKB, over ondernemen, financiële dienstverlening en vooruitkijkspiegels, ter inspiratie en om MKB-ondernemers verder te helpen op weg naar rust, resultaat en rendement. Fijn, dat je luistert. Je kunt niet alles weten, maar toch geldt in de wereld van de moderne financial en MKB-adviseur, dat je van vele markten thuis moet zijn en MKB-adviseur, dat je van vele markten thuis moet zijn, helemaal in de rol van CFO, toucheur, de breed georiënteerde bedrijfsadviseur, die Lion Finance levert aan haar MKB-klanten. Maar hoe krijg je die breedte in denken voor elkaar? Ervaring opdoen speelt natuurlijk een grote rol, maar binnen Lion Finance leert de ervaring.

Speaker 1:

Kennis hebben van modellen en wetenschappelijke visies kunnen een jonge adviseur een geweldige groeisput geven. Vandaar, dat LINE de enige tijd geleden is begonnen met het maken van minicolleges, filmpjes van, hoe je echt 10 minuten, die telkens een model of een wetenschappelijke visie uit de doeken doet. In de eerste aanleg dus bedoeld voor de eigen mensen, maar gaandeweg is gebleken, dat ook klanten baat kunnen hebben bij deze inhoudelijke toegevoegde waarde. Hoe dat zit, hoor je van Jeroen van Deel, partner bij Line Finance en de motor achter de mini colleges. Jeroen, heerlijk, om je weer te hebben. Ja, hartstikke leuk In de Leeuw brult. Waarom is dat zo belangrijk? voor financials, maar ook voor NKB ondernemers, om van alle markten thuis te zijn en dus ook naar dit soort modellen te kijken.

Speaker 2:

Wij vinden, dat je als CFO to share ook een hele brede rol moet hebben. Wij willen graag die klankbordrol vervullen naast de ondernemer. En als je dat wilt doen die ondernemers generalist, dan moet je er zelf ook een zijn, want dat werkt het beste samen. Ja, als je dat wilt doen die ondernemers generalisten, dan moet je er zelf ook een zijn, want dat werkt het beste samen. Ja, als je die.

Speaker 2:

Ik heb een bedrijfskundige achtergrond, dus ik vond het van nature ook al heel leuk, om al die modelletjes te kennen en te begrijpen en ook toe te kunnen passen in de praktijk, en ik doe dat ook heel veel. En het helpt ook heel erg, om andere mensen uit te leggen, hoe iets in elkaar zit, want een model is een verzinpelde weergave van de werkelijkheid. Dus dat helpt ook heel erg in het MKB, als je aan een onderneming kan uitleggen Kijk, dit is hoe het werkt, dit is de theorie, en dit is, wat ik zie in de praktijk, en zo pl, en daar moeten we dus A of B gaan doen. Ja, dat helpt heel erg in de discussie. En ja, ik denk ook, dat alle financials daar, als je echt de rol van CFO wil vervullen en niet alleen de accountant wil zijn, die de cijfers doet, maar een bredere rol wil hebben, ook in het vooruitstuwen van de financiële functie en het zorgen voor waardecreatie in de onderneming. Ja, dan moet je van alle markten thuis zijn.

Speaker 1:

Dus dan Ja ik leg het wel zo uit Er is nooit een tijd geweest, waarin MKB-ondernemers tegelijk meer ballen in de lucht moesten houden als vandaag. Ja, absoluut, en dat komt door allerlei redenen, dat komt door, het komt ook door regelgeving, noem het maar. Maar het is echt een ondernemer, dat is topsport tegenwoordig. Nou willen die ondernemers, die kunnen niet van alle markten thuis zijn, dus die moeten zich laten ondersteunen, die vinden dat prettig. Alleen, die hebben geen zin, om 22 verschillende mensen Aan hun bureau voorbij te laten komen. De een kan dit en de ander kan dat.

Speaker 1:

Dus die zeggen Doe mij nou één, max twee mensen. Maar dat betekent dus, dat het mensen met breedte moeten zijn. Dat klopt. Dan komen er in principe automatisch twee type adviseurs boven drijven, of drie, zo je wilt, bedrijfskundigen. Het is de consultant, de typische consultant, de financial en de fiscalist, en dat zijn dus. Dus kun je zeggen, dat in de toekomst die drie beroepen? Die moeten dus allemaal heel breed georiënteerd zijn, en we hoeven niet allemaal te beginnen met denken. Er zijn heel veel wetenschappelijke visies Op het gebied van ontwikkelingen binnen bedrijven Zijn al uitgedacht, dus waarom niet die dingen gepresenteerd?

Speaker 2:

Zeker, dat is ook de overweging geweest. En kijk, je ziet met name Ik, je ziet met name. Ik ben mijn carrière in 1996 begonnen, dus dat is alweer 28 jaar geleden.

Speaker 1:

Ik schrik er bijna van, als ik het zeg. Maar in die tijd, tijd vliegt, als je het niet in hebt.

Speaker 2:

Ja, dat is wel waar, dat helpt wel heel erg. Dus ik heb in die 28 jaar zo ongelooflijk veel partijvoorbeelden gezien, ook al heel veel vanuit mijn studie aan theorie meegenomen, en het is niks leuker, dan om dat op te slurpen. Je komt soms bij een ondernemer, die zegt Oh, dat is grappig, dat je dat zegt. Ik ken nog deze theorie, heb je daar wel eens van gehoord, en zo heb ik een hele verzameling inmiddels aangelegd, ruim 100, weet ik, ruim Van modelletjes, die altijd handig zijn, om even in je achterzak te houden, van financiële modellen tot op het gebied van de aardcultuur.

Speaker 2:

Nou verzin het maar, samenwerking binnen teams, en ja, als jij net begint als jonge adviseur of als jonge financial bij ons, ja, dan heb je al die bagage niet. Plus, wat ook de ervaring leert, is, dat jonge mensen een boek lezen. Dat vinden ze toch best ingewikkeld. Dus dan kan je ze enorm helpen, door die theorie Aan te reiken. En alles, wat ik in 28 jaar En de loop der jaren heb verzameld, dat kan je redelijk snel consumeren. En de uitdaging is dan natuurlijk vooral, om te zorgen, dat, als de praktijk daar om vraagt, dat model er even bij pakken En even een mini college doen.

Speaker 1:

Dat doe ik dan wel. Laten we zo'n voorbeeld nemen. Stel nou, je bent je bedrijf aan het verkopen, en dan wil je natuurlijk weten, hoe je de hoofdprijs kunt binnenhalen. Nou, er zijn twee manieren, dat weten we uit de praktijk. Er zijn twee manieren, waarop je dat kan beïnvloeden. Eén is, dat je het gewoon heel erg goed doet En met je omzet en weet ik veel wat, en je kosten Ja vooral je bottomline resultaten.

Speaker 1:

Precies En dat je uiteindelijk weet, hoe succesvol in de toekomst jouw bedrijf kan zijn. Bij dat laatste is heel bepalend voor de factor van hoeveel keer de winst je krijgt voor je onderneming. Wat weten wij Dat? als je bijvoorbeeld het pestmodel neemt, en jij gaat zo uitleggen op hoofdlijnen, wat dat is Op hoofdlijn en wat dat is, als je het pestmodel erbij pakt, en dat is echt niet ingewikkeld Als je dat op jouw bedrijf plakt, dan kun jij met vrij grote precisie zien, hoe jij de multiplier, dus zoveel keer de winst Bij wijze van spreken, van 3 naar 5. Of zelfs van 3 naar 6 kan krijgen. Toch, zo werkt dat Ja, klopt.

Speaker 2:

Ik noem het altijd Porter-pest. Dus je hebt de vijf forces van Porter, michael Porter, die zei wat gebeurt er in je bedrijfstak? Hoe sterk zijn je leveranciers, afnemers, is er een risico op substitutie En is er een risico op toetreders? En dan het pestmodel is wat gebeurt er in de politiek, en wat gebeurt er?

Speaker 1:

in de economie. Ja, porten en pest bij elkaar.

Speaker 2:

Ja, wat gebeurt er in de maatschappij, sociaal en social, En wat gebeurt er op het gebied van technologie? En als je die elementen bij elkaar pakt, dan heb je je externe omgeving behoorlijk in kaart gebracht. Als je daar de risico's van hebt, als je daar al mee aan de slag gaat en je probeert, op substitutie en al dat soort zaken, dan ben je die factor feitelijk aan het beïnvloeden. Dat is, wat je doet. Hetzelfde geldt voor Maar dat is de interne kant van de onderneming. Wat gebeurt er, als jij wegvalt als ondernemer? Gaat alles dan door, of stort het bedrijf dan in? Je kan je voorstellen, dat, als jij als koper het fijn vindt, dat er een management team is, wat alle taken feilloos van de ondernemer heeft overgenomen?

Speaker 1:

Dus ja, dat soort dingen helpt heel erg, om zaken uit te leggen. Ik geef dat voorbeeld, omdat het eigenlijk die brug slaat, naar hoe praktisch dat vaak is. Je kunt zeggen, dat is theorie en dat is wetenschap, en dat is allemaal artsen en amorf en zo. Nee hier kun je nou echt dingen mee beïnvloeden.

Speaker 2:

Het gaat om dat je een kapstok hebt. Dus kijk, als ik tegen iemand zeg Breng nou eens je risicofactoren in je externe omgeving in kaart, dan staat iemand me aan te kijken. Ik ga proberen, vandaag nog wat te verkopen aan wat klanten, want ik kan hier niks mee. Dus, wat je nodig hebt, is de kapstok, waarin je dingen kan ophangen. En als je in dit model aan de slag gaat, dan kan je ook dat versterkt. Ook weet je want, jij verzint een element, en iemand anders verzint een element, en zo heb je heel snel dat model gevuld, en dan heb je een soort boodschappenlijstje, waarvan je zegt nou, dan moeten we dit even prioriteit geven, en dan kan je ermee aan de slag. En dat zijn op heel veel terreinen handige modelletjes, om een ingewikkeld probleem beheersbaar te maken.

Speaker 1:

En er zitten twee kanten aan, om dit voorbeeld even door te trekken. De ene kant jij gebruikt het, om jouw eigen mensen, die binnen die ondernemingen proberen, dingen te verbeteren, te versnellen en et cetera, om die uiteindelijk meer te kunnen laten bijdragen Dan hun feitelijke rol. daar is Dus added value, zou ik maar zeggen. Dus dat is de interne kant voor jou. Maar de andere kant is Jij maakt heel veel mee, als het gaat, om dat mensen hieraf vragen Wat is mijn bedrijf waard? Dat zij dan vervolgens het kroeggesprek citeren.

Speaker 2:

Ik heb van mijn collega gehoord, dat het gewoon een type van tien keer de winst is Goed idee. Dat gaat de koper dus niet doen. Dat zou kunnen.

Speaker 1:

Maar waarschijnlijk is dat niet het winnende gedrag, en dat heeft jou tot de conclusie gebracht. Ik leg je nu woord in de mond. Ik moet niet alleen naar mijn eigen mensen Of naar onze eigen mensen dat doen Met die mini colleges, want dat loopt al ruim een jaar, anderhalf, misschien wel twee, maar we gaan dit nu ook doen naar de klanten toch.

Speaker 2:

Ja, een beter geïnformeerde klant, daar kan ik veel sneller mee schakelen Dan iemand, die nog op tien keer de winst zit En die ik in een aantal sessies moet uitleggen, dat dat zo niet werkt en dat dat voor zijn buurman toevallig misschien zo uitkwam, maar dat zijn bedrijf anders is. Dus iemand, die goed geïnformeerd is, daar kan je lekker snel mee schakelen, en daar kunnen we meteen tot de kern komen. En dan kan ik ook als adviseur of als CFO in dit geval Ben ik ook het meest effectief, en ik doe het liefst dingen, waar ik heel veel toegevoegd, waarmee mee creëer, in plaats van dat ik In een moeilijke discussie zit Over een Een fictie verhaal, wat iemand Op vrijdagavond in de kroeg heeft gehoord Van een ondernemer, die waarschijnlijk toen aan het overdrijven was, omdat toen al het overdrijven was, omdat hij ook al een paar biertjes op had?

Speaker 1:

Ja eens. En het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, want een ander voorbeeld is de SWOT, de sterkte-zwakte analyse. Daar zal iedereen van gehoord hebben alleen wij merken dat het te weinig wordt toegepast, terwijl het enorm verhelderend kan zijn, om te bepalen, waar je wat te doen hebt.

Speaker 2:

Dat is ook een heel eenvoudig model, waarin je de externe omgeving en je interne omgeving probeert, aan elkaar te knopen En kijk veel, waar sta ik nu? Waar wil ik naartoe? Hoe ziet mijn organisatie er over een aantal jaar uit? Wat moeten mijn sterke punten zijn? Dan heb je eigenlijk al, je is het bepaald, en je hebt je zool bepaald, waar je naartoe wilt. Ook een overigens, en dan kan je gap-analyse doen. Nou, dit heb ik te doen, en hoe ga ik dat doen? In welke volgende part ik het wil aan, pak ik dat aan.

Speaker 1:

En dat doen we in de vorm van hele korte filmjes toch, of eigenlijk ja het soort opgenomen gesprekjes tussen ons, waarbij je in tien minuten eigenlijk door zo'n modelletje heen wordt gefietst. Het scheelt je, het lezen.

Speaker 2:

Ja, en het is nog één voorbeeld, want je had ook mijn gevraag natuurlijk van tevoren, om daar even over na te denken. Nog één voorbeeld, wat ik even wil noemen, omdat het zo grappig was, omdat ik daarmee meteen tot de kern kon komen, over een situatie, die zich voordeed bij een klant. Daar werd gezegd van ja, het lijkt, dat mensen elkaar heel aardig vinden, iedereen gaat heel vriendelijk met elkaar om in die organisatie, maar de effectiviteit van, wat daar gedaan wordt, is heel erg laag. En hoe kan dat nou? Waar zit dat? nou? in Toen heb ik even het model de piramide van Lencioni erbij gepakt, en het grappige is, dat Lencioni heeft gezegd Er zitten een aantal in team, samenwerking zit een aantal elementen in, dus je moet niveau 1 voor elkaar hebben, om niveau 2 te kunnen doen.

Speaker 2:

En zo gaat het verder omhoog, tot je een geoptimaliseerd team hebt. En wat hier aan de hand was, was, dat mensen altijd heel aardig voor elkaar waren En eigenlijk niet kritisch waren, als iets niet goed ging. En wat zegt Lencioni dan? Nou, als jij constructief conflict aangaat, als jij dat niet kunt, dan is er iets mis op niveau 1.

Speaker 2:

En niveau 1 is vertrouwen, de baas, precies Als je de baas niet op orde hebt, dus als er geen onderling vertrouwen is, dan gaat iedereen heel aardig tegen elkaar noemen. Dan denk je ja shit, ik ga niet laten ze zeggen, wat ik er echt van vind, want voor het weet, dan word ik geflikt of gaat die naar mijn baas. Dat is dus heel schadelijk in een organisatie, als je dat ziet. Je ziet aan de buitenkant, iedereen doet aardig naar elkaar. Het gevolg is, dingen komen niet voor elkaar. Heel raar, hoe kan dat nou? Iedereen gaat zo goed met elkaar om. Dat is dus helemaal niet zo. Dat wordt pas duidelijk, als je wetenschappelijk onderzoek, wat waarschijnlijk jaren heeft geduurd, voordat dat tot publicatie heeft geleid, even tegenaan houdt. Dit is het kenmerk van een ongezonde organisatie Van een ongezonde organisatie.

Speaker 1:

En als je dat weet, dan weet je dus ook, wat je te doen staat Precies ja, met andere woorden, het zijn gewoon simpele dingen, die eenvoudig zijn uit te leggen, ook eenvoudig, vaak zijn toe te passen, niet eenvoudig, om te verzinnen, maar dat hoef je dan niet, want die zijn al verzonnen. Dat geldt, en het heet Lion Mini Colleges Klopt, en die gaan we ter beschikking stellen.

Speaker 2:

Ja, we hebben er een heleboel al gemaakt. We hebben het ook nog genoeg op de lijst, om te maken. Maar we publiceren, om ook onze klanten daarover te informeren en ook andere mensen, die het leuk vinden, om in een 10 minuten tijd eens even iets nieuws te leren.

Speaker 1:

En we zetten dat op de website. Hè, ja, hartstikke goed. Dankjewel, jeroen Graag gedaan. Dit was het mee voor vandaag. Namens Jeroen Rondeel. Bedankt voor het luisteren En heb je naleiding van deze podcastvragen, aarzel dan niet, om contact op te nemen met Line Finance in Den Haag. Ze helpen je graag verder. En voor nu, mijn naam is Koos Holtjes en tot de volgende. De Leeuw Bruwt TV Gelderland 2021, apple Podcast of Google Podcast. Binnenkort is er weer een aflevering. Tot dan