De Leeuw Brult

LION Finance: leren en ontwikkelen door ruimte te geven

Koos Woltjes

“I created a vision of David in my mind and simply carved away everything that was not David”. Dat is Michelangelo’s definitie van beeldhouwen: niet iets moois maken uit een stuk steen, maar het gaat erom de juiste stukjes te verwijderen zodat een prachtig kunstwerk overblijft. Deze wijsheid beperkt zich echter niet tot de wereld van de kunstenaars. Het geldt, met een beetje fantasie, evenzeer voor het werk van financiële dienstverleners die binnen MKB-ondernemingen aan de slag zijn om de juiste toegevoegde waarde te leveren. Maar, ‘die juiste stukjes steen’ vraagt om twee kwaliteiten: Ten eerste een helder beeld van wat er uiteindelijk moet overblijven. Én een goed ontwikkeld besef waar je de verbeteringen en aanpassingen moet aanbrengen. Maar da’s niet iets dat je tijdens een cursus leert, maar inzicht dat je gaandeweg creëert. Mits je als financial de ruimte krijgt om dat leerproces te doorlopen. Vandaag in De Leeuw Brult een gesprek met drie van hen: partner Jeroen Rondeel en de financieel medewerkers Robin Deijl en Kim van Wieren.

Speaker 1:

Hallo, welkom. Je luistert naar De Leeuw Brult, een serie podcasts van Lion Finance speciaal voor het MKB, over ondernemen, financiële dienstverlening en vooruitkijkspiegels, ter inspiratie en om MKB-ondernemers verder te helpen op weg naar rust, resultaat en rendement. Fijn, dat je luistert. I created a vision of David in my mind and simply carved away everything that was not David. Dit is Michelangelo's definitie van beeldhouwen Niet iets moois maken uit een stuk steen, maar het gaat erom, die juiste stukjes te verwijderen, zodat er een prachtig kunstwerk overblijft.

Speaker 1:

Deze wijsheid beperkt zich echter niet tot de wereld van de kunstenaars. Het geldt, met een beetje fantasie evenzeer voor het werk van financiële dienstverleners, die binnen het MKB ondernemingen aan de slag zijn, om de juiste toegevoegde waarde te leveren. Maar die juiste stukje steen vraagt om twee kwaliteiten Ten eerste een helder beeld van wat er uiteindelijk moet overblijven, en een goed ontwikkeld besef, waar je de verbeteringen en aanpassingen moet aanbrengen. Maar dat is niet iets, dat je tijdens een cursus leert, maar inzicht, dat je gaandeweg creëert, mits je als financial de ruimte krijgt, om dat leerproces te doorlopen. Vandaag in De Leeuwenbril een gesprek met drie mensen, drie professionals, die dat leerproces achter de rug hebben of doorlopen. Partner in Jeroen Rondeel en de financieel medewerkers Robin Dijl en Kim van Weer. Robin, kim, jeroen van harte welkom in deze prachtige podcast in De Leeuw Brood. Ja, leuk, om er te zijn.

Speaker 3:

Ja, leuk, dat jullie er zijn, hoor toch.

Speaker 1:

Zeker.

Speaker 2:

Voor jullie de eerste keer. Eerste keer, ja, dat is de eerste keer.

Speaker 1:

Nou, dat wordt dan een geweldige aflevering, dat begrijp je natuurlijk wel. Super. Het is volgens mij de eerste aflevering van de Leopold, die we met een Engelse tekst hebben ingeleid.

Speaker 3:

Wat bedoel je met die parallel tussen de beeldhouwer en die van de financiële dienstverlener? Ja, de quote is natuurlijk oorspronkelijk in het Italiaans.

Speaker 1:

Maar ik heb het toch maar voor gekozen, op het Nederlands.

Speaker 3:

Ja, maar je bent aardig voor mij geweest, ja het zijn natuurlijk wel big shoes te veel, als je over David en Michelangelo zo begint. Maar de gedachte is een beetje, dat je, als je wat vlieguren hebt gemaakt als financial, dat je op een gegeven moment ergens aan een opdracht begint, om te helpen, om die financiële functie te versterken en te verbeteren, dat je toch al een soort plaatje in je hoofd hebt van waar moeten we nu aandacht aan besteden en welke dingen zijn belangrijk. En dat is een beetje het rotsblok, wat Michelangelo zag toen hij.

Speaker 1:

David ging beeldhouwen. Ik had niet bepaald erover, alsof je erbij was.

Speaker 3:

Ja, dat is een legendarisch verhaal natuurlijk, En dat betekent, dat je in grote lijnen natuurlijk al in je hoofd hebt, wat je moet gaan doen. Maar uiteindelijk is elke organisatie anders En gaat het ook heel erg om de processen, systemen en vooral de mensen, die vaak in een organisatie al best wel een beeld hebben van wat er niet goed gaat Of wat er beter zou kunnen. Alleen, het is ook de kunst aan jou als consultant of financial, die dan de helpende hand komt bieden, om ook vast te stellen, wat dat is, en ook die boodschap in die organisatie verder uit te dragen, zodat dat ook echt een keer iets verandert.

Speaker 1:

Dit speelt eigenlijk op allerlei niveaus, want we kennen natuurlijk Stephen Covey's Always begin with the end in mind. Dat gaat dan over het totaal van een onderneming.

Speaker 3:

Maar dat is eigenlijk een variant op hetzelfde, toch, of niet? Nou, ja, dat was na Michelangelo's tijd natuurlijk, maar de gedachte is inderdaad zo.

Speaker 1:

En die beeldhouder niet. trouwens, volgens mij beeldhouder hij niet.

Speaker 3:

Maar het principe is inderdaad hetzelfde. En ja, dus, als ik voor een klus wordt gevraagd en bij een organisatie binnenkomt, dan weet ik al van. Dit zijn een beetje de elementen En hoe verhouden zich dit tot elkaar De processen in de organisatie, de systemen en de mensen, die er werken. En aan de andere kant, als er een tijd lang dingen niet goed gegaan zijn, dan heb je vaak saldie in een administratie, die niet meer aflopen, tussen, rekeningen volgelopen zijn. Dus dan heb je een bepaalde ja, we noemen dat een stuwmeer Of een bepaalde stuk baseline, die je moet gaan afwerken, om op te gaan ruimen, alleen.

Speaker 3:

De kunst is altijd, om niet te gaan dweilen, als de kraan nog open staat. Dus de kraan dicht houdt, dan in, dat je vooral eerst kijkt ja, wat moet er gebeuren? Lopen de processen goed, zijn de controls goed ingericht, zijn de systemen goed ingericht En weten de mensen, wat ze moeten doen? Nou, en, als je dat op orde hebt, dan ben je vaak al een heel eind, en dan is het een kwestie van de plas opdwijlen?

Speaker 1:

Ja, dat snap ik. Nou heb jij het geluk, dat je zo'n 25, 30 jaar hebt rondgestapt, ja, en dat grapje al een heleboel keren gedaan hebt. Jullie, robin en Kim, jullie zijn jonge professionals, nogmaals hoogopgeleid, fantastisch, jullie zijn ook al even bezig. Maar dit is best een dingetje, want in principe praat je dus over twee verschillende dingen. Je praat over dat vaakmatige kant Ik noem dat wel eens operationeel of technisch of wat dan ook Dat je weet, wat je het over hebt. Nou, dat weten jullie wel. Maar je moet dus ook eigenlijk gewoon breder in die organisatie kijken, of leren, om te kijken, om uiteindelijk dat eindding in de gaten te houden, zodat je weet, waar je moet beginnen. Robin, herken je dat? Jij zit bij MKB ondernemingen. Je komt daar, je bent aan de slag.

Speaker 2:

Hoe ervaar je dat? Ja, ik ervaar dat zeker, als ik bij klanten langskom, want je komt er natuurlijk, om bepaalde opdrachten uit te voeren. Maar als je daar bent, zie je vaak meer dan wat die opdracht is. Je ziet, hoe de mensen met elkaar omgaan en wat er allemaal speelt. En vaak zie je, ze weten wel, wat er gedaan moet worden, maar toch hebben ze niet het hele besef Van, wat er allemaal speelt En wat er allemaal nog beter kan. En jij als financial, die daar komt Voor die opdracht, heb een veel meer opener blik, om te zien, wat daar gebeurt En te zien, van Waar zijn nog verbeterpunten En daar doe je dan je best voor.

Speaker 3:

Om naar te kijken, en vergeet niet, als klanten ons vragen, kunnen we hulp krijgen op die financiële functie. Dan is het ook zo, dat de mensen in die organisatie Zijn natuurlijk fulltime met die operatie bezig. Die zijn vaak ook bezig In processen, die nog helemaal geoptimaliseerd zijn. Dus die zijn alle tijd kwijt, om de boel draaiende te houden, en onze mensen hebben dan bij uitstek de mogelijkheid, om daar, waar wellicht verbeteringen mogelijk zijn, die identificeren en ook gereduceerd te krijgen.

Speaker 1:

Ik noem dat wel eens verblind zijn door de werkelijkheid, dat je zo gefocust bent op die werkelijkheid, die jou elke dag aan de paard haalt, dat je dus niet meer ziet. Je bent dus alleen maar gericht op de dingen, die je doet, en dat is niet, omdat je dat niet slecht wil doen, dat wil je ook alleen maar goed doen. Dat is zo. Maar dat is de toegevoegde waarde van iemand, die op een gegeven moment met een iets grotere distantie naar dingen kijkt, en dan ga je ineens dingen zien. Dat is dus, wat jij ook ervaart.

Speaker 2:

Ja, en wij hebben dan ook de tijd, om dat te doen. Want vaak in zo'n organisatie is iedereen gewoon heel erg druk met zijn eigen werkzaamheden, waardoor je ook niet echt de tijd hebt, om naar dat soort dingen te kijken. En wij komen daar dan aan, om die druk wat te verlichten En dan wel de tijd te kunnen nemen, om naar dat soort dingen te kunnen kijken.

Speaker 1:

Kim, hoe ervaar jij dat?

Speaker 4:

Nou, ik herken me heel erg in wat Robin zegt En wat Jeroen net ook aangaf. Het zijn binnen die bedrijven echt mensen, die gewoon al heel druk zijn met hun eigen dagelijkse werkzaamheden, en soms vallen hen wel dingen op, maar dan negeren ze het eigenlijk, omdat je moet toch door met je werk, en je hebt niet zee van tijd, om je bezig te houden met verbetering van processen, zeeën van tijd, om je bezig te gaan houden met verbetering van processen. Maar ja, dan is het wel heel leuk, om daar als externe binnen te komen en dan te zeggen van hé, wij kijken een keer met jullie mee, en wij zien, wat jullie zien, of wij zien nog meer, wat zij misschien zelf niet eens meer zien door de tijd, dat zij al zo lang bezig zijn geweest in hetzelfde proces En hetzelfde proces. En het is wel heel leuk, om dan te kunnen zeggen van Hé, maar dit is jullie opgevallen, en dit nemen wij nu mee.

Speaker 1:

En daar gaan wij iets mee doen, precies. Maar daardoor is dat vak van financial Is toch eigenlijk veel leuker, doordat je vanuit die breedte kunt kijken. Of ben ik nou al aan het overdraaien?

Speaker 4:

Nee, daar ben je helemaal gelijk in. Ja, toch Ja, zeker weten. Ja, het is, denk ik, ook veel breder, dan mensen misschien in eerste instantie denken.

Speaker 1:

Ik moet altijd denken aan dat is een hele rare uitspraak misschien, maar ik roep altijd tegen mensen duur gaat nooit over geld, want duur gaat uiteindelijk over de toegevoegde waarde en wat je ervoor moet betalen, en dat dat niet in balans is. Maar dat gaat dus niet over geld, dat gaat dus over toegevoegde waarde. En hier zijn jullie met dingen bezig, die op zich niet direct misschien met finance te maken hebben, maar die wel een directe invloed hebben op die financial operatie toch.

Speaker 4:

Zeker weten. Ja, ja.

Speaker 1:

Maar Robin, nou zijn jullie jonge, aanstormende financials professionals, en nogmaals, jullie zijn niet gisteren uit hun eigen kroop, begrijp me goed. Maar ik kan mij nog voorstellen, dat op het moment, dat je daar binnenkomt, dan zitten mensen, soms misschien al 10, 20 jaar, zitten ze allerlei dingen te doen. Met de beste wil van de wereld, zal ik maar zeggen. En dan komt er iemand, een jong iemand, en die zegt nou, misschien niet helemaal zo naar te kijken, wordt daar naar jou geluisterd?

Speaker 2:

Ik heb de ervaring. Het kost sowieso wel wat tijd, want je moet ook niet bij zo'n bedrijf binnenkomen En denken, dat je het allemaal maar weet En dat je ze maar kan vertellen, dat jij het allemaal beter weet. Het begint altijd bij een luisterend oor En goed kijken, wat ziet die persoon, wat doet die persoon? Die mensen doen ook hun best, dat is hoe hun is aangeleerd, en daar is ook niks mis mee. Dus, vanuit dat oogpunt kom je binnen En dan. Wanneer je ook dat begrijpt, dan denk ik, dat die mensen, als ze zien, dat je de moeite hebt gedaan, om hun te begrijpen, dan waarderen ze juist wel. Als je dan vanaf dat punt met feedback komt of met verbeterpunten.

Speaker 1:

Het gaat over mensen, hè Kim. Ja, Het gaat niet over processen. Ja, ook over processen en over systemen, Maar volgens mij gaat het aan het eind van de dag over mensen toch.

Speaker 4:

Ja, uiteindelijk zijn het de mensen, die het moeten doen. Ja, dus ja, die zijn wel de belangrijkste factor.

Speaker 1:

En die vormen dus in feite ook de sleutel, om het uiteindelijk te verbeteren.

Speaker 3:

Ja, Als jij dat zo hoort dan moet jij toch blij van worden. Ja, daar word ik heel blij van, en met name vanwege het feit, dat wij ook juist onze mensen selecteren op het feit, dat ze het leuk vinden, om naar klanten toe te gaan, dat ze het leuk vinden, om een bijdrage te leveren en dingen te verbeteren En niet hier het liefst op kantoor in een hoekje gaan zitten, om een administratie te boeken. De diversiteit van het werk maakt het, denk ik, ook leuk. Maar het is ook vooral leuk, om te horen, dat ik al binnen een week van klanten terug krijg, van dat is wel leuk met die mensen op de afdeling, afdeling, en dat is allemaal nieuwe energie. Dat helpt echt. Dus echt een goede vibe gaat eruit van het feit, dat jullie nu dat project aan het doen zijn.

Speaker 1:

Dat is super. Maar hoor, wat je zegt, want ik heb een beetje ervaring met consultancy. En nou, als je zet tien MKB-ondernemers op een rij en vraagt, wat ze van consultants vinden, dan krijg je negen keer. die mensen komen eerst uitleggen, dat ik een, maar toch Kim dat is niet wat je doet.

Speaker 1:

Je bent helemaal niet bezig, om iemand een probleem aan te praten. Je kijkt. Je kijkt naar mensen, je kijkt naar de dingen, de systemen, en je zegt van joh, zou ook zo kunnen. Op een toon Robin en dat heb ik goed naar je geluisterd, ik heb goed naar je geluisterd Op een toon, die niet zegt van Jongens, laten we samen proberen, op te lossen.

Speaker 2:

Ja, ik denk, dat dat ook belangrijk is, want je kijkt natuurlijk naar een proces, je schrijft op, wat er allemaal gedaan is, en dat is heel handig, want vaak hebben bedrijven niet de tijd, om dat helemaal op te schrijven En te doen. Dus als er een nieuwe, is het overgeven van dat soort informatie ook erg lastig. Maar daarbij blijft het niet, want alleen maar het opschrijven van zo'n proces Of het weten, hoe een systeem werkt, dat is punt één. Maar werkt dat ook echt En brengt dat ook echt de resultaten, en brengt dat ook de sfeer in het bedrijf, dat je wil hebben? Dat is iets, waar we ook naar kijken, want dat brengt uiteindelijk, dat je een goedlopend, leuk bedrijf hebt.

Speaker 1:

Ja, zeker. Het springt er bij jou, kim, een voorbeeld, hoe klein ook, zonder namen van bedrijven te noemen, want dat doen we natuurlijk niet, we zijn heel erg netjes op dat gebied. Het springt er bij jou een voorbeeld in je hoofd, waarvan je zegt ja, dat is een, waar ik tegenaan ben gelopen, wat ik ontzettend leuk vond.

Speaker 4:

Om dat nou aan te pakken, Nou, toevallig zijn we recent begonnen bij de klantwerk Shit Met het in kaart brengen van het BTW-proces, hoe dat loopt, en toen kwamen we er al best wel gauw achter van Hé, hier gebeurt iets, waarbij je wel even moet stilstaan, en het leuke is dat eigenlijk, het kwam niet uit hun lucht vallen, dus de medewerkers zelf hadden het eigenlijk ook wel doorgehad En hebben een soort workaround gevonden, om daar dan mee om te gaan. En dat maakt het wel extra leuk, om dan te kunnen zeggen van Hé, dit valt ons ook op, en dit nemen wij mee hogerop, zodat er ook echt misschien wat aan gedaan kan worden, zodat het issue, dat zij zelf eigenlijk al geïdentificeerd hadden, dat dat ook echt Opgelost gaat worden.

Speaker 1:

Want workarounds kosten vaak heel veel tijd En heel veel geld.

Speaker 4:

En zijn foutgevoelig.

Speaker 1:

Maar uiteindelijk, als je daar een nieuw proces voor in de plaats kan zetten, mag dat Heb, als je daar een nieuw proces voor in de plaats kan zetten.

Speaker 2:

Heb jij een voorbeeld? Ja, ik merk zeker bij klanten, waar ik langs ben geweest, dat, als je daar komt, en vaak leggen ze je uit, hoe je kan helpen met het probleem oplossen Van de kraan dicht doen, bijvoorbeeld, voordat je gaat dweilen En dan ben je daarmee bezig, en dan merk je van, je moet stap A, b, c, d doen. En dan, terwijl je bezig bent, merk je al, misschien kan ik toch Een snellere manier. En dan vraag je hen, en dan hebben ze daar misschien nog niet over nagedacht, en dan kan je dat bij hun opbrengen, en dan pak je dat zo op, en dan spreek je dat ook hoger op, en dan kom je veel sneller tot een oplossing, dan hoe dat normaal gebeurt.

Speaker 3:

Ja, als ik dit zo zeg, dan moet ik ook meteen denken aan heel veel projecten, die we starten met een aantal werkstromen, die dan door het management zijn gedefinieerd. Weet je, hier gaat iets niet goed, dit moet gebeuren, dat moet gebeuren, dat moet gebeuren. En heel vaak gebeurt het dan, dat, als je aan de slag gaat, dat sommige zaken, die blijken eigenlijk relatief simpel op te lossen, en andere zaken, die zijn nog helemaal niet geïdentificeerd, maar die zijn minstens zo belangrijk, en zo ontwikkelt zich zo'n proces ook een beetje. Dus de stukjes, die je in het begin zei, de stukjes, die je weghakt, het ontstaat ook een beetje van wat moet er nou echt gebeuren? Want het is niet altijd zo, dat het hoogste management in de organisatie precies weet, wat op de afdeling speelt. Nee, precies, en daarin zijn onze mensen dan ook vaak een beetje. Ik noem dat de verbindingsofficier, die het ophalen, het vertrouwen krijgen van de mensen in de organisatie, en ze weten, die gaan het echt adresseren bij de juiste mensen, om ook te zorgen, dat het verbeterd kan worden.

Speaker 1:

Maar dat is waar. Maar dit in mijn beleving Is de definitie van financiële dienstverlening in de toekomst, is die breedte, dat je vanuit een breder perspectief, dat je niet alleen kijkt naar finance, dat je niet alleen kijkt naar processen, beter perspectief, dat je niet alleen kijkt naar finance, dat je niet alleen kijkt naar processen, niet alleen naar systemen, maar dat je ook naar mensen kijkt En ook de dingen daaromheen, de bedrijfscultuur, culture, eats, strategy for breakfast, die kennen we allemaal uit de boekjes, ook echt, zo kan ik je verzekeren, voor jullie is dit een basisprincipe en visie.

Speaker 3:

Toch, als jij CFO bent van een onderneming, dan ben je verantwoordelijk voor de financiële functie, en die financiële functie ik zei dat al eerder even over die moet leidend zijn, leidend met de EI, en in sommige gevallen is die leidend met een lange I, en dan heb je nog een hele weg te gaan, en dan moet je al deze zaken oplossen. Maar alleen, als je een financiële functie hebt, die echt ondersteunend kan zijn aan de business, dan kan je ook waarde gaan creëren, dan kan je ook zorgen, dat de performance van het bedrijf verbeterd, dat de risico's van het bedrijf, dat je die beetpakt en dat je die gaat verminderen, en dat gaat uiteindelijk iets opleveren. Want dat is natuurlijk, waar je uiteindelijk Bij elke onderneming mee bezig gaat.

Speaker 1:

Nou heb ik de tijd, of wij De tijd vragen aan jullie gesteld. Ik ben in ieder geval een grijze kuif.

Speaker 2:

Dat kun je zien.

Speaker 1:

Maar ik kan me voorstellen, dat jullie ook vragen hebben Aan ons. Zijn die er?

Speaker 2:

Ja eigenlijk het verhaal, dat Jeroen net vertelde, over dat je wel ook op de goede manier leiding moet geven. Hoe doe je dat dan in zo'n bedrijf, als zo'n financial, als je daar dus nieuw binnenkomt?

Speaker 3:

Nou kijk, uiteindelijk zeggen wij hier ook altijd, dat wij vanuit die financiële functie met een klant in de vooruitkijkspiegel willen kijken en niet in de achteruitkijkspiegel. Achteruitkijkspiegel, dat gaat over het verleden. Afgelopen jaar was de omzet zoveel en was het resultaat dit. Ja, dat helpt niet meer. Daar kan ik niks meer mee. Maar ik kan wel, als ik ga, voorkasten, dan zit ik er altijd naast. Dat is één ding, wat ik zeker weet. Maar de kans is vrij groot, dat, als ik het langer doe, dat ik steeds beter in word, en uiteindelijk is voorspelbaarheid van je resultaat. Dat is de heilige graal van elke onderneming Of in elk geval van de financiële functie binnen een onderneming, maar eigenlijk natuurlijk van het hele bedrijf. Daar gaat het om, en dat doe je door, in elk geval Je organisatie op orde te hebben, dus je processen en systemen, dat mensen weten, wat ze moeten doen, dat je de controls in place hebt, dat je administratie schoon is, en dan kan je vooruit gaan kijken, want dan weet je precies, waar je nu staat.

Speaker 3:

En vervolgens ga je dan samen met de mensen in de organisatie Vooruit kijken En ga je ook aan het eind van de maand weer Met de business samen kijken. Van joh, wat is er nou gebeurd, en hoe kwam dat nou? We hadden eigenlijk dit gedacht, en nu is het anders geworden. En waarom is het anders geworden, en hoe kunnen we dat naar de toekomst toe beïnvloeden? En dan ben je echt de business aan het helpen. En dat is in heel veel organisaties natuurlijk nog niet helemaal het geval. Daar is echt vaak nog werk te doen.

Speaker 1:

Nou ja, je trekt door mijn gedachten over een project, dat wij samen gedaan hebben enige jaar geleden, waarbij er was een financieel probleem en waarbij alle specialisten zeiden nou, dan moet je dus ook een financiële oplossing verzinnen. En voor een deel is dat natuurlijk ook wel zo. Maar wij hebben daar toen heel goed naar gekeken met elkaar en zijn tot de conclusie gekomen, dat het helemaal geen financiële oorzaak had, maar een culturele oorzaak had. En je weet allemaal, als je een probleem probeert aan te pakken bij iets, wat niets met het probleem te maken heeft, dan kom je dus ook nooit bij een oplossing. Want ze zeggen altijd in crisis management zeggen ze altijd de oplossing van de crisis zit altijd in de buurt van de crisis zelf en nooit ergens anders. Dus meestal niet. Dat geldt dus hier ook, en hier betekende dat, dat, de menskant was bepalend, om uiteindelijk het financiële probleem structureel op te lossen.

Speaker 1:

Dus, als jij het hebt over management, ja, dat betekent, dat je het vermogen moet hebben, om in de breedte naar zo'n organisatie te kijken. Daarom zeg ik ook altijd Een echte CFO Is eigenlijk een minister van financiën. Want die minister van Financiën in een kabinet, die bemoeit zich met alle dossiers En die heeft ook een behoorlijke zeggingskracht op alle dossiers, niet, dat hij overal verstand van het, maar uiteindelijk wel bepalend kan zijn, in welke richting het uitgaat. Dat is een echt CFO, ook Van alle markten thuis, en dat is, wat jullie in wezen vertalen Naar dat bedrijf, en daar speelt die mens kant, speelt daar heel belangrijk rol. Kim, heb jij ook een vraag? Heb jij ook iets van? nou, ik heb het toch zitten. Dit is iets, wat ik altijd een keer te sprake had willen brengen.

Speaker 4:

Nou, ik ben eigenlijk wel benieuwd, nu we het zo over deze manier van kijken hebben. Wij leren dit natuurlijk nu van jullie, Maar hoe zijn jullie hier? hoe zijn jullie hier, Hoe zijn jullie tot deze inzichten gekomen?

Speaker 1:

Goeie vraag Zal ik beginnen dit keer. Doe jij maar Door heel veel schade.

Speaker 4:

En heel veel schande, weet je.

Speaker 1:

Ik heb dus geen financiële achtergrond, ik ben geen financial, ik ben oud journalist. Ik ben altijd in die communicatieve kant, daar ben ik groot geworden, en ik heb al vrij vroeg de conclusie getrokken Elke stap, die ik zet, dan wil ik uiteindelijk, wat ik geleerd heb in de stap ervoor, wil ik kunnen meenemen in de volgende stap. Dus, ik heb geen konijnenbochten in mijn loopbaan gemaakt, en ik heb altijd gedacht, ik moet bepaalde dingen Leerkurven, die moet je jezelf herinneren, en daar moet je weer mee aan de slag. De andere kant is, het is niet meer te tellen, hoe vaak ik mijn neus gestoten heb, omdat ik dacht, dat kan ik, en dat bleek ik dus helemaal niet te kunnen. Alleen, als je dan een keer je neus gestoten hebt, dan kan je het dus niet meer aan.

Speaker 1:

Dus voor mij is het opletten, net zoals we met communiceren altijd zeggen. Dat is dus luisteren. Communiceren is luisteren, dus niet vertellen, dat is luisteren. Dat zouden veel mensen Zouden. Meer mensen moeten doen trouwens. Maar dat tezijde, maar dat is dus luisteren En leren van mensen om je heen. Zo ben ik. Ik ben nu 65. Ik heb een paar jaren achter de rug, zal ik maar zeggen. Maar ik ben er ook van overtuigd, als ik terugkijk, als ik in een situatie had gezeten, waar jullie nu zitten, is dat je dus vanuit ervaren mensen De gelegenheid krijgt, om gewoon te doen En die learning curve Gewoon op te pakken en in je eigen tempo dat te doen. Dan had ik er geen 45 jaar over gedaan, kan ik je verzekeren, maar dat was mijn manier.

Speaker 3:

Ja, ja, hoe heb ik het gedeeld? Ik denk, dat je wel een soort basisinteresse moet hebben, in ook de menselijke kant Kijk, en ik zeg altijd, ik ben een beetje megalomaan, dus, als ik ergens binnenkom. Daarom vind ik het ook zo leuk, die rol van minister van Financiën.

Speaker 3:

Ik vind het echt fantastisch, om me overal mee te bemoeien, omdat ik denk, dat ik overal wel Niet herkenbaar hè, omdat ik denk, dat ik overal wel Nou, ik weet er overal wel mening over, en ik vind het ook leuk, om te helpen, en als ik het niet meer weet, dan zoek ik altijd iemand op, en Koos is voor mij op dit punt een hele grote leermeester geweest. Dat begon, toen ik bij PwC werkte, en wij moesten gaan nadenken over, hoe we toch die MKB afdeling binnen PwC Wat beter op de kaart konden zetten. En toen, de eerste keer, dat ik Koos ontmoette, zei hij een aantal dingen, en ik denk ja, dat klopt, dat is logisch, en zo zijn wij met elkaar in gesprek gekomen En heb ik Koos ook. Toen ik dat hele grote traject Bij die verzekeraars in het midden van Rotterdam ging doen, heb ik Koos erbij gehaald. Toen werkte ik nog bij PwC. We hebben wel misschien goede mensen, die iets over cultuurredelen, verandering kunnen zeggen bij PwC, maar ik weet, dat hij het beter kan. Hij heeft het al laten zien, en zodoende hebben we dat eigenlijk altijd gedaan.

Speaker 3:

En ja, wat het talent is, denk ik, wat je nodig hebt, om dat goed te kunnen doen, is, dat je je heel goed kan verplaatsen in de ander, dus dat je niet focust. Op dat heb ik nog weleens last van het verhaal vertellen, wat je graag wilt vertellen, maar dat je probeert te verplaatsen in wat er hoort de ander dan Of hoe gaat de ander dan mee om? En daar is vind ik Koos altijd heel goed in, en dat maakt ook, dat je mensen in beweging kan krijgen, als jij weet, hoe dat mechanisme werkt. En mensen zijn dan natuurlijk voor een heel groot deel. Natuurlijk, over de hele wereld zijn culturele verschillen. Maar in een organisatie Aandacht geven van mensen, echt luisteren naar mensen, dat werkt natuurlijk bij iedereen.

Speaker 3:

En als je dan ook de intentie hebt, om te helpen en dingen beter te maken, ja, dan kan je een verschil maken. Maar er gebeurt in een organisatie heel veel. En het feit, dat in die hele grote organisatie, waar wij toen werkten, dat ik daar op een gegeven moment in ieder geval de indruk had, ik ben heel megalomaan, en ik denk, dat ik alles kan meemvloeden, maar dit heeft er totaal geen zin. Dus daar ben ik toen ook mee gestopt, en dat is ook de trigger geweest, om in het MKB te gaan werken. Want daar is het leuke van het MKB is dat, als ik een vertrouwensrelatie heb met de DGA, met de ondernemer, en ik zeg, ik heb hier verstand van, en als die daar niet van overtuigd is, dan kan ik Koos meenemen dan. Maar oh ja, klopt toch, wat hij zegt. Als het DGA zegt, we gaan nu linksaf, dan gaat iedereen linksaf.

Speaker 3:

En als je dan rechtsaf wil, dan is het prima, maar dan is daar de uitgang waarschijnlijk rechtsaf. En dat vind ik lekker en leuk en overzichtelijk, en dan kan je ook echt iets beïnvloeden. En dat is het leuke in zo'n organisatie, dat, als je je focust op het beïnvloeden van de mensen, die eigenlijk best wel mee willen, in plaats van op de mensen, die altijd negatief zijn, dan kan je ook heel veel momentum creëren, en dan kan je ook in een organisatie dingen voor elkaar krijgen. Wij kunnen natuurlijk in elke organisatie met wat extra handjes de boel netjes op orde brengen. Maar de vraag is wat gebeurt er, als wij weg zijn, als het project is afgerond? Dan zou alles eigenlijk moeten lopen. Als jij niet aandacht besteedt aan dit element, dan is het kansloos, dan is het kansloos. Koos zei het al Coat, your eat strategy for breakfast. Je kan nog zo'n leuke strategie hebben, ik krijg hier geen energie van. Nou, dan gaat het niet gebeuren.

Speaker 1:

Nou hebben we nou luisteren ook financials naar deze podcast, hopen we. Ik denk, ik wil er wel eens meer van weten. Of die zijn van goh, ze hebben het altijd. Over de nieuwe dienstverlening zal ik maar zeggen Nieuwe financiële dienstverlening. Jullie werken hier nu enige tijd Vanuit. Jullie zijn jong, jullie zijn dynamisch. Ik vind, dat jullie top professionals zijn, En dat is namelijk, dat is namelijk kennis maal mentaliteit. Hoe ervaren jullie dat, dat je die ruimte krijgt, Om op die manier, in je eigen tempo uiteraard, om die ontwikkeling door te maken.

Speaker 4:

Ja, super, dat is toch eigenlijk, wat je ook droomt, als je van school komt, dat je juist die ruimte krijgt. Je ontwikkelt wel een bepaald beeld, als je op school zit, van wat ga ik hier na doen? En dan zie je jezelf toch eigenlijk achter een computerscherm zitten, maar Dingen inkloppen, ja precies. En ja, nu zit ik hier, en is dat totaal niet het geval? Ja, tuurlijk, dat is er wel, dat is ook goed. Dat is ook wel een bepaalde basis, die je natuurlijk moet hebben, en daar heb ik ook superveel geleerd.

Speaker 2:

Maar het is natuurlijk wel superleuk, als je ook naar zo'n klant toe mag, en dan ja, ja, Robin Ja, dat je meer kan betekenen, dan dat je alleen maar die cijfers aan hun laat zien En zegt ja, dit is, wat je inkoop en je verkoop is geweest, en daar missen we een factuur of daar missen we dit. Dat is in mijn ogen niet, waar je ook de waarde brengt, en dat je echt een band hebt met de ondernemer En daarin ook echt helpt en de vrijheid hebt, om je te verbeteren in punten, die je wil verbeteren. Ik heb dan een achtergrond in het hotelmanagement, dus de sociale kant. Het was wel een periode, waar ik bang was, dat, als ik de financiële sector zou kiezen, dat ik dat niet zo zou passen bij mij, omdat ik dan de contact met mensen zou missen. Maar hier bij Lion is dat het tegenovergestelde. Ik zit, denk ik, bijna nog meer bij de klant, dan dat ik hier zit af en toe, en dan mis ik iedereen hier En dan, als ik hier ben, doen we een gezellig tafeltennis.

Speaker 1:

Dat is ook goed, Dat je collega's mist.

Speaker 2:

En doen we gewoon hele leuke projecten, en dat houdt het heel divers En daardoor vind ik het vak alleen maar leuker.

Speaker 3:

Ja, jeroen, ja, ik denk ook, dat het met name belangrijk is Dat probeer ik ook altijd te doen Is, dat je altijd de context snapt. We hebben het nu gehad over een heleboel dingen Rondom, dit soort projecten. Dat zijn niet allemaal zaken. Vandaar ook de vraag over cultuur, waar je direct mee te maken hebt. Tenminste, ja, je hebt er wel mee te maken, maar je ziet het misschien nog niet, dat je daar al een onderdeel van bent, om die cultuur te beïnvloeden.

Speaker 3:

Maar het leuke is Dat, als je kan uitleggen, wat de context is, we dit en hoe past dit in het totale plaatje, dat het ook veel leuker wordt, om die procesbeschrijving op te schrijven. Ik begrijp, ik kan me voorstellen, dat als je die btw procesbeschrijving maakt en die is best wel lang, heb ik begrepen, dat je op een gegeven moment ook wil denken weet je, ik wou, dat die een keer af was. Maar als je snapt, waarom je het doet, dan is dat Gewoon weggestuurd wordt met een boodschap Ga het maar doen, en dan meld je maar, als je klaar bent, als je activiteit is losgezongen, van waar het over gaat.

Speaker 1:

Dat is een beetje het idee, toch. We moeten een beetje afronden. We zijn alweer een half uur bezig. Het gaat hard, als je het naar je zin hebt, wat we hebben. We hebben deze op willen nemen, omdat we een gewoon eens een beetje een beeld willen schetsen van wat is dat dan? Niet alleen in termen van, hoe ziet die dienstverlening in de breedte eruit, maar hoe moet je daar dus ook bij klanten, hoe kun je daar mee omgaan, en waarom is het zo, dat dat helemaal niet leeftijdsafhankelijk is of ervaringsafhankelijk is, maar dat dat gewoon kan gebeuren en dat er gewoon ruimte gegeven kan worden, en En. Dat er gewoon ruimte gegeven kan worden, en dat hebben jullie, vind ik prachtig verteld, dus daar wil ik jullie geweldig voor danken.

Speaker 2:

Ja, dankjewel, ik vond het ook erg leuk, om bij te zijn Veel van geluk.

Speaker 1:

Die kan van je bucketlist af Vink. Een podcast heb ik gemaakt, maak je geen zorgen. Jullie, hebben het goed gedaan. Bovendien, dit is niet de laatste, die- we met jullie gaan opnemen, jeroen, dankjewel.

Speaker 1:

Ja, graag gedaan, dit was hem weer voor vandaag Namens Robin Dijl, kim van Wieren en Jeroen Rondeel. Bedankt voor het luisteren En heb je een aanleiding van deze podcastvragen? Aarzel dan niet op, contact op de nemen met Lion Finance in Den Haag. Ze helpen je graag verder. En voor nu mijn naam De Leeuwbrult luisteren? kijk dan op de website van Lion Finance of abonneer je via Spotify, apple Podcast of Google Podcast. Binnenkort is er weer een aflevering.

Speaker 4:

Tot dan.